Een beklemmende ervaring uit het begin van haar carrière heeft Margriet van der Linden na dertig jaar voor het eerst gedeeld. In een openhartig interview met de VARAgids doet de oud-presentatrice van talkshow M een persoonlijke onthulling die het publieke debat over grensoverschrijdend gedrag opnieuw aanwakkert. Haar verhaal raakt aan een groter probleem binnen de mediawereld, maar roept ook vragen op over herkenbaarheid en privacy.
Herbeleving door The Voice-schandaal
Het was begin 2022 toen het verhaal rondom The Voice of Holland losbarstte. Margriet werkte toen nog aan haar talkshow M en wilde de zaak op een krachtige manier belichten. Juist op dat moment kreeg ze onverwacht last van hevige emoties. “Er gebeurde iets met mij wat later als PTSS is gediagnosticeerd,” vertelt ze in het interview. Oude pijn kwam aan de oppervlakte, veroorzaakt door een ervaring uit haar begintijd bij de VARA.
Een traumatische start in Hilversum
Margriet was pas 23 jaar toen ze aan haar eerste tv-baan begon bij de VARA. Ze herinnert zich nog levendig hoe ze het pand aan de Heuvellaan in Hilversum binnenliep. De bekende gezichten aan de muur, zoals Paul de Leeuw, Astrid Joosten en Sonja Barend, maakten indruk. Niet lang daarna werd ze uitgenodigd voor een informele kennismaking met het team in Amsterdam. Die avond liep volledig anders dan verwacht.
“Die kennismaking werd een aanranding”
Volgens Margriet vond de aanranding plaats tijdens deze eerste ontmoeting met de redactie. Ze spreekt over “de eindredacteur” die haar op dat moment grensoverschrijdend benaderde. Details over zijn identiteit noemt ze niet, maar het incident liet diepe sporen na. Het leidde tot fysieke klachten. “Een uitbraak van gordelroos, iets dat ik nooit had gehad en dat de huisarts relateerde aan stress,” vertelt ze.
Functie onhoudbaar door de nasleep
De gevolgen bleven niet beperkt tot haar gezondheid. Margriet vertelt dat ze na het incident moeite had om haar werk goed uit te voeren. “Eenmaal terug op de redactie, heb ik nooit kunnen leveren wat van mij werd gevraagd.” Enkele maanden later werd haar contract niet verlengd. “Alles waar ik zo goed in zou zijn, was bedolven geraakt onder iets anders,” schrijft ze.
Heftige reacties op sociale media
De onthulling zorgt voor veel ophef. Tv-autoriteit Tina Nijkamp noemt het verhaal “heftig” op Instagram. Zij verwijst naar informatie op Wikipedia waaruit blijkt dat Margriet in die tijd werkte aan het programma De Ronde van Witteman. Volgens Nijkamp zou het incident dan bij dat programma hebben plaatsgevonden.
Andere kijkers zijn verdeeld. Een X-gebruiker genaamd Lianne noemt het delen van de ervaring zonder naam “een heksenjacht”. Ze verwijst naar eerdere incidenten zoals bij Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam. Tv-criticus Victor Vlam sluit zich daarbij aan. “Ze geeft extreem veel prijs over zijn identiteit. Als je gaat googlen, kom je binnen een minuut uit op één naam.”
Spanningsveld tussen openheid en herkenbaarheid
Het verhaal van Margriet raakt een gevoelig punt. Enerzijds maakt haar getuigenis pijnlijk duidelijk hoe wijdverspreid seksueel grensoverschrijdend gedrag is geweest – ook in de mediawereld. Anderzijds ontstaat er discussie over de impliciete herkenbaarheid van de beschuldigde. Want hoewel Margriet geen naam noemt, wijzen sommige details mogelijk toch in een duidelijke richting.
Moedige stap of te veel prijsgegeven?
Margriet heeft gekozen om haar verhaal te delen vanuit de behoefte aan radicale eerlijkheid. Die openheid draagt bij aan de broodnodige gesprekken over veiligheid op de werkvloer. Toch blijft de vraag hangen of er grenzen zijn aan wat je kunt delen als je iemands identiteit indirect onthult. De reacties op sociale media laten zien dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt.
Een litteken dat blijft
Of Margriet nu te ver is gegaan of niet, één ding is zeker: haar ervaring maakt opnieuw duidelijk dat de impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag decennia later nog voelbaar is. Door haar verhaal te vertellen, geeft ze anderen mogelijk de moed om ook naar buiten te treden. En dat blijft – ondanks de kritiek – van onschatbare waarde.