De winter brengt ons niet alleen sneeuwvlokken en ijspret, maar ook een aantal minder bekende uitdagingen, vooral als je achter het stuur kruipt. Die warme, dikke winterjas die je draagt om de kou te trotseren, kan onverwacht een bron van problemen worden. Je zou denken dat het slechts om comfort gaat, maar in sommige landen zoals België kan diezelfde jas leiden tot een onaangename verrassing in de vorm van een fikse boete. Dit lijkt misschien overdreven, maar er is een goede reden waarom de regels zo streng zijn.
In de koude ochtenden van de winter lijkt het aantrekkelijk om je auto niet volledig sneeuw- en ijsvrij te maken. Echter, als je dit verzuimt, kun je in Nederland al een reeks boetes verwachten. Maar in België gaat men een stap verder. Hier kun je zelfs een boete krijgen voor het dragen van een dikke winterjas achter het stuur. De reden? De Belgische politie ziet dit als een potentieel gevaar voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.
De risico’s van winterkleding
Volgens verkeersexpert Stef Willems kan winterkleding zoals een dikke parka, een sjaal of handschoenen leiden tot onveilig rijgedrag. Als de politie je aanhoudt omdat je zwalkend over de weg rijdt, kan dit volgens Artikel 8.3 van de Belgische wegcode gezien worden als een gebrek aan controle over het voertuig. Dit kan resulteren in een boete van 174 euro. Het is dus belangrijk om kleding te dragen die je bewegingsvrijheid niet beperkt tijdens het rijden.
Veiligheid eerst
Het gaat niet alleen om het risico van boetes. Dikke winterjassen kunnen ook de veiligheid in het gedrang brengen. Hoe dikker de jas, hoe meer ruimte er is tussen je lichaam en de veiligheidsgordel. Dit kan in geval van een ongeval leiden tot ernstiger verwondingen. Willems adviseert daarom om je auto aan de kant te zetten en je jas uit te trekken als je het te warm krijgt tijdens het rijden.
Vergelijking met Nederland en Spanje
Voor Nederlanders lijkt een boete van 174 euro voor het dragen van een dikke jas bijna lachwekkend. In Nederland kan al een boete van 280 euro plus administratiekosten worden opgelegd voor minder ernstige overtredingen. En voor degenen die denken dat het gras groener is bij de buren: in Spanje kan een soortgelijke overtreding leiden tot een boete van maar liefst 200 euro. Een duidelijke waarschuwing voor automobilisten die deze winter de weg op gaan.
Vind jij de boete in Nederland buiten proporties? Laat het ons weten door een reactie op Facebook te plaatsen.
Bron: Tips & Weetjes