Als je al enige tijd achter het stuur zit, weet je maar al te goed hoe frustrerend het kan zijn als andere weggebruikers zich niet aan de verkeersregels houden. Maar wat blijkt? Het uiten van deze frustraties en klagen over medeweggebruikers kan eigenlijk goed zijn voor je gezondheid!
Volgens Professor Robin Kowalski van de Clemson University kan het uiten van frustraties zelfs een positief effect hebben op probleemoplossend denken.
Als je deze gevoelens opkropt, kan dit leiden tot een toenemend gevoel van negativiteit, en dat willen we natuurlijk vermijden. Psychotherapeut en auteur Tina Gilbertson beaamt dat het uiten van emoties gunstig is voor zowel je fysieke als emotionele welzijn.
Gezonde uiting van frustraties
Maar let op, er is een belangrijk punt om te onthouden: te agressief gedrag, zoals het opsteken van je middelvinger, kan averechts werken.
Een meer effectieve manier om je frustraties te uiten, is door erover te klagen tegen je medepassagiers of gewoon tegen jezelf, zolang je andere weggebruikers maar niet provoceert.
Door je frustraties te uiten, voorkom je dat je vast komt te zitten in een negatieve spiraal, en kun je daarna weer met een frisse blik verdergaan met je dag.
We zijn ons er allemaal van bewust dat er talloze situaties op de weg zijn waarbij frustraties kunnen opborrelen. Denk aan bumperklevers, langzaam rijdende voertuigen en mensen die niet goed anticiperen op het verkeer.
Het is dan ook volkomen normaal dat er dagelijks heel wat frustraties ontstaan tijdens het rijden. Het is daarom juist gezond om een uitlaatklep te hebben voor deze gevoelens.
De kracht van een scheldwoord
En als je echt helemaal klaar bent met de verkeersellende, kan het uiten van een stevig woord je zeker helpen. Het blijkt namelijk dat dit kan helpen om de opgekropte frustratie los te laten, zodat je daarna weer rustig verder kunt met je dagelijkse bezigheden.
Dit is veel beter dan agressief gedrag te vertonen en situaties te laten escaleren zoals we soms zien in beruchte “road rage” video’s uit Rusland.
Alles bij elkaar genomen
Al met al blijkt dus dat het uiten van frustraties over andere weggebruikers een positieve uitwerking kan hebben op zowel je fysieke als emotionele gezondheid.
Het is echter belangrijk om je frustratie op een constructieve manier te uiten, zodat je na het ventileren van je gevoelens weer ontspannen de weg op kunt.
Of je nu in jezelf praat of je frustraties deelt met je medepassagier, een gezonde manier om opgekropte irritatie los te laten draagt bij aan een aangenamere rijervaring voor iedereen op de weg.
Ben jij iemand die (graag) scheld op weggebruikers? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook.