Verborgen risico’s van alcohol
Alcohol blijkt een aanzienlijk risico te vormen voor zowel mannen als vrouwen, met respectievelijk 1 op de 10 en 1 op de 33 gevallen van kanker die direct te linken zijn aan alcoholgebruik. Opvallend genoeg maakt het niet uit of je regelmatig of slechts af en toe drinkt: elke hoeveelheid alcohol kan schadelijk zijn. “Er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol”, waarschuwen de stichtingen.
Impact van alcohol op kankersoorten
Een kater na een avondje drinken is al een teken aan de wand, maar de werkelijke impact van alcohol is nog verontrustender. Het vergroot de kansen op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Dit is een harde realiteit die velen zal doen heroverwegen wat ze als ‘gezellig’ beschouwen.
Schokkende cijfers
Jaarlijks zijn er in Nederland maar liefst 4.000 nieuwe kankergevallen die direct gelinkt kunnen worden aan alcoholgebruik. Ondanks dit hoge aantal blijkt uit onderzoek dat 20% van de Nederlanders nog steeds gelooft dat één glas per dag gezond is. Slechts 27% associeert alcohol met ongezondheid, wat een schrijnend gebrek aan bewustzijn over de risico’s illustreert.
Alcoholverslaving
De kwestie van alcohol reikt verder dan alleen fysieke gezondheidsproblemen. In Nederland kampen meer dan 1,5 miljoen mensen met een alcoholverslaving, wat leidt tot diverse sociale, lichamelijke en mentale problemen. Vooral jongvolwassenen, mannen en hoogopgeleiden worden vaak getroffen door deze problematiek.
Leververvetting
Bart Takkenberg, maag-, lever-, darmarts bij het Amsterdam UMC, benadrukt dat de typische alcoholist vaak niet meer voldoet aan het stereotype beeld. Veel drinkers zijn gewone, werkende mensen die ’s avonds ontspannen met een paar drankjes, maar uiteindelijk problemen krijgen met leververvetting. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs tot een bezoek aan de leverpolikliniek.
Stijgende leverkankercijfers
Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld tot bijna 1.000 per jaar. Dit aantal blijft stijgen. Takkenberg wijst erop dat Nederlanders tot de grootste alcoholconsumenten ter wereld behoren, met een gemiddelde van 9 liter pure alcohol per persoon per jaar. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de individuele gezondheid, maar ook voor de gezondheidszorg en de maatschappij in het algemeen.
Door deze informatie hopen de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding bewustzijn te creëren over de verborgen gevaren van alcohol. Met deze kennis kun je weloverwogen keuzes maken over je drankgebruik, voor je eigen gezondheid en die van anderen.