Ben jij te empatisch? Deze 5 signalen vertellen het je!

Empathie is het vermogen om de emoties, gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen. Het is een waardevolle eigenschap die kan helpen bij het onderhouden van stabiele relaties en het oplossen van conflicten. Echter, te veel empathie kan ook nadelige effecten hebben, zoals het vergeten van je eigen grenzen en het snel overprikkeld raken. Hier zijn vijf signalen om te herkennen of je misschien te empathisch bent:

-- Advertentie --

#1. Je pikt andermans emoties op

Misschien huil je mee als een vriendin verdrietig is of voel je boosheid wanneer iemand om je heen boos is. Het is normaal om met anderen mee te leven, maar als je merkt dat je hierover gaat piekeren, kan dit een teken zijn dat je te empathisch bent. Probeer jezelf gedurende de dag bewust te zijn van je eigen emoties en vraag jezelf regelmatig af hoe je je voelt. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je je eigen emoties leert herkennen en behouden wanneer anderen hun emoties met je delen.

#2. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen

Als je voortdurend je eigen behoeften opzij zet om anderen te helpen en moeite hebt om grenzen te stellen, ben je mogelijk te empathisch. Oefen met nee zeggen, ook al kan dit in het begin moeilijk zijn. Geef aan dat het niet persoonlijk is, maar dat je op dat moment niet beschikbaar bent om te helpen. Lees snel verder op de volgende pagina voor mij was #3 namelijk echt een eyeopener!

-- Advertentie --
-- Advertentie --