Chantal (34) woont met haar zoontje noodgedwongen in containerwoning: ’Al 3 jaar overleven’

Wanneer je denkt aan het perfecte leven, stel je waarschijnlijk een schilderachtig huis voor, omgeven door natuur, met je geliefden in de buurt. Dat was ooit de realiteit voor Chantal Wassenaar. Maar in slechts enkele maanden tijd kelderde haar sprookje naar een nachtmerrie in een containerwoning. En nee, dit is geen filmplot – dit is haar werkelijkheid.

-- Advertentie --

Een droom die in duigen viel

Begin 2020 leek alles goed te gaan voor Chantal. Ze was verloofd, verwachtte een kind en had een droomhuis in Spanje. Haar toekomst, dacht ze, lag in het moederschap. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Hun financiële stabiliteit verbrokkelde, hun relatie werd op de proef gesteld en al snel moest Chantal terugkeren naar Nederland.

De zoektocht naar stabiliteit in Nederland

Terug in Nederland was de situatie niet veel beter. Ondanks haar pogingen om werk te vinden en haar kind te ondersteunen, stapelden de problemen zich op. Gemeentes boden weinig hulp, de kinderopvang was extreem duur en het Leger des Heils suggereerde dat ze haar kind zou moeten opgeven.

De containerwoning: een tussenoplossing

Uiteindelijk kwam Chantal terecht bij Flexwonen NH, waar ze een woonunit kreeg aangeboden in Castricum. Hoewel krap, biedt het onderdak voor haar en Mason. En in deze uitdagende omstandigheden toont Chantal veerkracht; ze heeft zichzelf omgeschoold en werkt vanuit haar nieuwe ’thuis’.

Een groeiend probleem

Helaas is Chantal niet de enige met een dergelijk verhaal. Nederland kampt met een schrijnend tekort aan woningen. Er zijn bijna 400.000 woningen te weinig voor de vraag, waarbij mensen zoals Chantal, die ’te zelfredzaam’ zijn, tussen wal en schip vallen.

Tussen hoop en realiteit

Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft Chantal positief. Ze hoopt op een betere toekomst en blijft vechten voor een stabiel thuis voor haar en Mason. “Ooit komt het goed. Dat weet ik zeker”, zegt ze.

De Nederlandse woningcrisis

Chantal’s verhaal is een spiegel van een groter probleem. Nederland kampt met een enorm woningtekort. Mensen die zich in moeilijke situaties bevinden, worden geconfronteerd met een systeem dat hen niet altijd de steun biedt die ze nodig hebben. Het is essentieel dat er meer aandacht wordt besteed aan dit groeiende probleem.

-- Advertentie --