D66 Minister waarschuwt Syriërs voor Nederlandse media

D66 Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) waarschuwt Syrische vluchtelingen om media met een korrel zout te nemen. „Laat je niet gek maken door de Nederlandse media!”, zei ze op het D66-congres tegen zo’n 150 uitgenodigde Syriërs die in Nederland wonen. Ze drukte hen op het hart om ’niet alles te geloven’ wat media hier berichten.

De uitspraak leek te slaan op mogelijke angst bij de aanwezigen dat ze binnenkort weer terug worden gestuurd naar Syrië. Even daarvoor liet de partij de Syriërs een filmpje zien waarin fractieleider Rob Jetten in de Tweede Kamer ten strijde trok tegen Thierry Baudet. Daarin stelde hij dat de Forum-leider alle Syriërs over een kam zou scheren en ze terug wilde sturen.

Maar, zo verzekerde Kaag, D66 zal zich daar stevig tegen verzetten. „De vluchteling als zondebok voor eigen problemen is eeuwenoud. De voorwaarden voor vrijwillige terugkeer zijn er niet.” In de zaal memoreerde een aanwezige even later wel dat hij vindt dat sociale media te veel focussen op misstanden onder enkele vluchtelingen en dat er te weinig aandacht is voor mensen die wel slagen.

Assad
Fractieleider Rob Jetten nam het stokje vervolgens over, zij het met een nuance: „Laat je niet gek maken door wat je op sociale media of televisie ziet”, sprak hij. Waarna Kaag weer aanvulde, verwijzend naar de Syrische president Assad. „Als je het onder Assad hebt overleefd, kun je Nederlanders ook wel aan”, sprak de bewindsvrouw van Rutte III.

„Jullie zijn geen gelukszoekers”, wist de minister, die vervolgens getrakteerd werd op applaus uit de zaal. Die had ze overigens vanaf de start al voor zich gewonnen, toen ze de aanwezigen in het Arabisch kon toespreken.

Na afloop wilde de bewindsvrouw aan De Telegraaf graag benadrukken dat ze tijdens haar Arabische praatje de Syriërs op het hart had gedrukt dat het niet gaat om de media maar om de boodschap die hen via media bereikt.

Staatsmedia
Kaag zou hebben bedoeld te zeggen dat als Nederlandse politici op tv iets zeggen over het terugsturen van Syriërs, dat niet betekent dat dat meteen het beleid is van de overheid. Het zou voor Syriërs lastiger te bevatten zijn dat het hier zo werkt, omdat ze uit een staat komen waar de media 1-op-1 de overheid is.

Het belang van vrije media staat voor haar als een paal boven water, benadrukt Kaag. Als minister, maar ook als ervaringsdeskundige die in oorlogsgebied heeft gewoond.