Darmkanker voorkomen: zo herken je poliepen in de darmen (negeer dit niet)

Wereldwijd krijgt ongeveer één van de twintig personen te maken met darmkanker. Dit gaat specifiek over kanker in de dikke darm en de endeldarm. Laten we eens kijken wat belangrijk is om te weten.

-- Advertentie --

Wat is een poliep?
Meestal begint darmkanker als een onschuldig, klein knobbeltje, een poliep genoemd. Na verloop van tijd kan deze poliep veranderen in kanker. Het duurt vaak acht tot tien jaar voordat dit gebeurt. Het vroeg ontdekken van deze poliepen is essentieel, omdat ze dan nog makkelijk weggehaald kunnen worden. Dit kan de ontwikkeling van kanker voorkomen. Als je darmkanker vroeg vindt, heb je een hele grote kans, 95%, om ervan te herstellen. Dat is fantastisch!

Mensen praten er niet graag over
Poliepen kunnen gezien worden als een vroeg teken van problemen. Toch praten mensen niet graag over darmkanker en gaan ze niet vaak genoeg voor gratis controle. Elk jaar krijgen bijna twee miljoen mensen de diagnose darmkanker. Bijzonder is dat de meeste van deze mensen, ongeveer 85%, ouder zijn dan vijftig jaar. Maar er zijn ook jongere patiënten, en hun aantal stijgt.

-- Advertentie --

Klachten en symptomen
Het is cruciaal om op tijd actie te ondernemen bij darmkanker. Helaas merk je de klachten vaak pas als de ziekte al verder is. En deze klachten kunnen voor iedereen anders zijn, afhankelijk van hoe groot de poliep is en in welk stadium de kanker zich bevindt. Toch zijn er enkele signalen om in de gaten te houden. Lees verder op de volgende pagina.

-- Advertentie --
-- Advertentie --