De energietoeslag en het prijsplafond verdwijnen in 2024: wat betekent dat voor jou?

2024 staat voor de deur en brengt belangrijke wijzigingen met zich mee op het gebied van energietoeslagen. Ben jij een van de velen die afhankelijk is van de jaarlijkse energietoeslag van 1.300 euro? Of vertrouw je op het bestaande prijsplafond? Zowel de toeslag als het plafond zullen verdwijnen. Maar wat betekent dit nu echt voor jouw portemonnee? We spraken met Noortje Beckers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om het allemaal uit te zoeken.

-- Advertentie --

Waarom het prijsplafond echt moet gaan

Ingevoerd om te zorgen dat de energiekosten voor Nederlandse huishoudens niet te veel stijgen, houdt het prijsplafond in 2023 op. Dit betekent dat energieleveranciers vanaf 2024 vrij zijn om marktprijzen te hanteren. Beckers legt uit dat sinds de zomer van 2023 veel energieleveranciers al contracten aanbieden die onder dit plafond liggen. Het lijkt er dus op dat de noodzaak voor deze bescherming voorbij is.

Wat gebeurt er met de energieregeling?

Met de energietoeslag verdwijnt een aanzienlijke hulp voor huishoudens met lage inkomens. Zelfs met een verwachte verhoging van 36 euro per maand in 2024 voor een alleenstaande in de bijstand, komt de algehele impact neer op een daling van ongeveer 70 euro per maand vanwege het verlies van de toeslag.

Financiƫle hulp voor de minima

Maak je geen zorgen, de overheid biedt nog steeds enige hulp. Beckers zegt dat het kabinet meer gerichte maatregelen wil nemen vanaf 2024. Voor de meest kwetsbare gezinnen is er een speciaal Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar.

Een korte geschiedenis van het prijsplafond en energieregeling

Het prijsplafond, dat in 2023 begon, zorgde ervoor dat huishoudens niet meer betaalden dan 0,40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas. De energietoeslag werd oorspronkelijk geĆÆntroduceerd om de hoge energieprijzen te compenseren voor mensen met een laag inkomen. Als je inkomen lager is dan een bepaald drempelbedrag, had je recht op deze toeslag.

Wat nu?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze veranderingen en je uitgaven voor 2024 te plannen. Energie is een essentieel onderdeel van onze levens en een belangrijke kostenpost in onze begroting.

-- Advertentie --