Het klinkt misschien vreemd om lever te eten, en de geur is ook ongewoon. Die metaalachtige geur komt van de vitamines en mineralen in lever, die in hogere hoeveelheden aanwezig zijn dan in groenten. Dierlijke levers slaan geen gifstoffen op, aangezien het de taak van de lever is om gifstoffen om te zetten zodat ze door het bloed uitgescheiden kunnen worden. Hun levers slaan in tijden van schaarste vetoplosbare voedingsstoffen op in overvloed. Het voedingsprofiel van lever is uitgebreid. Het vermogen om vrijwel elk systeem in het lichaam te beschermen en te verbeteren, maakt het onmiskenbaar een superfood. Hier zijn vijf gezondheidsvoordelen van lever:
1. Uitstekende bron van omega-3
Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten, wat betekent dat we ze nodig hebben en alleen via voeding kunnen krijgen. Er zijn vier soorten omega-3 vetzuren en runderlever bevat ze allemaal. Het bevat DPA in de hoogste concentratie, een omega-3 dat je hersengezondheid ondersteunt. Ook bevat lever hoge hoeveelheden EPA, wat ontstekingen vermindert en helpt bij het soepel houden en ontstoppen van stijve slagaders. Een hogere inname van omega-3 is gelinkt aan een langzamere cognitieve achteruitgang bij Alzheimerpatiënten. Gezien de voordelen voor je hersenen en lichaam is het van vitaal belang om je omega-3 vetzuren binnen te krijgen, en lever is een fantastische bron daarvoor.
2. Stimuleert je hersenfunctie
Omega-3 vetzuren zijn niet de enige reden waarom lever als hersenvoeding wordt beschouwd. Het is een rijke bron van choline, een essentiële voedingsstof die gekoppeld is aan beter geheugen en hersenprestaties. Choline helpt bij de synthese van de neurotransmitter acetylcholine, die bijdraagt aan communicatie door je zenuwstelsel en de toegang van de hersenen tot herinneringen. Het is belangrijk voor de hersenontwikkeling in de foetale fase, maar ook voor het beschermen van de hersenen naarmate ze ouder worden.
3. Verbetering van botgezondheid
De in vet oplosbare vitamines D en K2 zijn volop aanwezig in lever, en beide zijn gunstig voor de gezondheid van botten. Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium en fosfor door het skelet – mineralen die deel uitmaken van het bot. Vitamine K2 komt uit dierlijke bronnen, met lever als meest potente. Vitamine K2 activeert osteocalcine, een eiwit dat je botten helpt calcium op te nemen. Door eventuele tekorten aan vitamines D en K2 aan te vullen door regelmatig lever te eten, kun je het risico op osteoporose verlagen.
4. Beschermt je hart
Naast de hartgezondheidsvoordelen van omega-3, helpt lever ook je hart door de hoge inhoud van vitamine K2. Terwijl vitamine K2 calcium in je botten brengt, haalt het calcium uit je bloed, waar het de slagaders kan verharden. Door calciumniveaus in de bloedbaan te verlagen en te fungeren als een antioxidant, kan de vitamine K2 in lever helpen bij het voorkomen en beginnen met het omkeren van het verkalken of verharden van je bloedvaten.
5. Bestrijdt anemie
Anemie wordt gekenmerkt door hoofdpijn, duizeligheid of licht in het hoofd, vermoeidheid en koud aanvoelen of ‘rillingen’ krijgen. De enige manier om zeker te weten dat het anemie is, is door je ijzerniveaus te laten testen met een eenvoudige bloedtest. Echter, als je begint met het eten van een natuurlijk rijke bron van ijzer, zoals lever, kan je ijzerstatus verbeteren zonder de bijwerkingen die optreden bij synthetische ijzerpillen. Lever bevat heme-ijzer, dat alleen in dieren wordt gevonden en je ijzerstatus effectiever verhoogt dan het non-heme-ijzer in planten, dat moeilijker te absorberen is.
Een grote plak runderlever, of ongeveer 85 gram, bevat ruwweg 15 milligram (mg) ijzer. Mannen hebben dagelijks 8 mg ijzer nodig, terwijl menstruerende vrouwen 18 mg per dag nodig hebben. Door runderlever in je dieet op te nemen, kun je ijzertekort voorkomen en beschermen tegen anemie. Niet aangepakte anemie kan leiden tot orgaanschade omdat je bloed ijzer nodig heeft om zuurstof te leveren.
Hoe eet je lever?
Je kunt lever eten als onderdeel van je dieet, of je kunt runderlever in pilvorm nemen. De beste manier om runderlever te koken is door het minstens een uur in citroensap te laten weken en vervolgens ruim kruiden toe te voegen tijdens het koken. Je kunt het fijnmalen en mengen met gewoon rundergehakt om gehaktballen voor spaghetti of vlees voor taco’s te maken. Als runderlever in eerste instantie te sterk voor je smaakt, probeer dan gebakken kippenlever, lamlever of kalkoenlever, die milder zijn.
Uitzonderlijke superfood
Lever is een uitzonderlijk superfood dat gemakkelijk te verteren is en nuttig is, ongeacht je leeftijd. Als het kan, kies dan voor lever van grasgevoerde dieren, aangezien is aangetoond dat deze hogere concentraties voedingsstoffen bevatten. Het eten van lever was vroeger gebruikelijker, voordat het tijdperk van bewerkt voedsel aanbrak. Tegenwoordig komen voedingstekorten maar al te vaak voor, en veel ervan worden geassocieerd met de ontwikkeling van chronische ziekten. Meer lever eten of runderleversupplementen nemen kan helpen je gezondheid te beschermen terwijl je hersenkracht wordt verhoogd.