De ministers Eelco Heinen (Financiƫn) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) verdedigen de strengere limiet met de stelling dat een hoger bedrag Nederland kwetsbaar zou maken voor criminelen. Zij wezen erop dat een limiet van 3000 euro in lijn is met die in andere Europese landen zoals Belgiƫ en Frankrijk. Een hogere limiet zou Nederland juist aantrekkelijker maken voor criminele netwerken die grote sommen geld willen witwassen.
Waarom een limiet van 3000 euro?
De VVD, de partij van beide ministers, is een sterke voorstander van de nieuwe limiet. Volgens hen is het essentieel om de strijd tegen witwassen op te voeren en ervoor te zorgen dat Nederland geen toevluchtsoord wordt voor criminele geldstromen.
De invoering van een limiet moet het moeilijker maken voor criminelen om grote hoeveelheden geld anoniem te verplaatsen.
Hoewel De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deels kritisch was over de invoering van een limiet, ziet de bank de noodzaak van maatregelen om economische criminaliteit te bestrijden.
DNB benadrukte echter ook dat contant geld belangrijk blijft voor een toegankelijk betalingsverkeer, vooral voor mensen die afhankelijk zijn van cashbetalingen.
Kamersteun voor de nieuwe limiet
Tijdens de stemming in de Tweede Kamer steunden alleen partijen als DENK, SGP, JA21 en FVD het voorstel om de limiet te verhogen naar 10.000 euro. NSC koos uiteindelijk toch voor het oorspronkelijke wetsvoorstel, terwijl PVV en BBB tegen bleven.
De verwachting is dat de nieuwe limiet van 3000 euro snel wordt ingevoerd, wat een belangrijke stap betekent in de aanpak van financieel-economische criminaliteit.
Wat vind jij van deze nieuwe limiet? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.