Impact op haargroei
De beschadigde bloedvaten zijn niet in staat voldoende zuurstof naar de haarzakjes te brengen, waardoor deze in een rust- en uitvalfase terechtkomen in plaats van de groeifase. Het haar blijft inactief en stopt met groeien voordat het uitvalt, wat resulteert in dunner wordend haar op de hoofdhuid.
Diabetes Type 1 en Type 2
Zowel type 1 diabetes, waarbij het lichaam de cellen aanvalt die insuline aanmaken, als type 2 diabetes, waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of er niet goed op reageert, kunnen deze haarproblemen veroorzaken. Het onvermogen om glucose om te zetten in energie, gecombineerd met een gebrek aan insuline, kan de haarzakjes inactiveren.
Advies
Als haaruitval opmerkelijk wordt, is het raadzaam om eerst een huisarts te raadplegen. Dr. Vida benadrukt dat er verschillende redenen voor haarverlies kunnen zijn, zoals stress, hormonale veranderingen, erfelijkheid of vitaminetekorten. Als haaruitval echter samengaat met andere symptomen van diabetes, is het cruciaal om een arts te raadplegen voor een mogelijke diagnose.
Behandeling
Voor degenen die al gediagnosticeerd zijn met diabetes en last hebben van haaruitval, wordt een bezoek aan een haaruitvalspecialist aanbevolen. Dr. Vida suggereert dat het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel de beste manier is om haaruitval als gevolg van diabetes tegen te gaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan niet alleen de suikers in de bloedsomloop verminderen, maar ook de zuurstoftoevoer naar de haarzakjes verbeteren.
Let op!
Hoewel een stabiele bloedsuikerspiegel gunstig kan zijn voor het herstel van haar, waarschuwt Dr. Vida dat het proces traag kan verlopen. Als haar niet terug groeit ondanks een gecontroleerde bloedsuikerspiegel, is het raadzaam om een specialist in haaruitval te raadplegen. Inzicht in deze relatie tussen diabetes en haaruitval kan mensen aanmoedigen hun gezondheid nauwlettend in de gaten te houden en tijdig professioneel advies in te winnen.