Dit is de reden dat je beter niet te vaak kaarsen aan kunt steken in huis! (het is echt zo)

Kaarsen aansteken tijdens de donkere winterdagen is gezellig, maar te vaak kaarsen branden kan problemen veroorzaken voor de luchtkwaliteit in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat de luchtkwaliteit in de meeste huizen niet optimaal is, vanwege verhoogde niveaus van fijnstof. Dit fijnstof komt vrij bij verschillende activiteiten, zoals het gebruik van open haarden, bakken en braden, en het aansteken van kaarsen. Zelfs fijnstofdeeltjes van buiten kunnen naar binnen komen. Deze piepkleine deeltjes kunnen diep in de longen doordringen, wat niet goed is voor onze gezondheid.

-- Advertentie --

Risico’s voor de gezondheid

Volgens het Longfonds realiseren veel Nederlanders zich niet dat ze in huis vervuilde lucht inademen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Te veel fijnstof, onvoldoende ventilatie, vochtproblemen, en schimmel lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, luchtweginfecties en op de lange termijn zelfs tot ernstige longaandoeningen zoals astma en COPD.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de concentratie koolstofdioxide (CO2) in huis vaak te hoog is. Dit komt doordat er onvoldoende frisse lucht circuleert en er niet vaak genoeg wordt geventileerd. Dit brengt het risico met zich mee dat verontreinigende stoffen zich kunnen ophopen, wat weer kan leiden tot schimmelgroei en vochtproblemen. Lees snel verder op de volgende pagina voor handige tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.

-- Advertentie --
-- Advertentie --