Zonlicht
De circadiaanse cycli van de studenten liepen tot 40 minuten later in de winter dan in de zomer.
“Licht overdag – vooral ’s morgens – brengt je klok vooruit, zodat je eerder moe wordt ’s avonds, maar lichtblootstelling later op de dag of vroeg in de avond vertraagt je klok en duwt het tijdstip waarop je moe zult voelen terug”, verklaarde de la Iglesia.
“Uiteindelijk is het tijdstip waarop je in slaap valt het resultaat van de op en neergaande effecten van lichtblootstelling op verschillende tijdstippen van de dag.”
’s Ochtends lijkt licht een grotere impact op de slaap te hebben dan ’s avonds, waarbij elk uur daglicht de circadiaanse fasen van de studenten met een half uur vooruit duwde. ’s Avonds licht (zelfs kunstmatig van lampen of schermen) vertraagt de circadiaanse fasen slechts met ongeveer 15 minuten, zo bleek uit de studie.
De voordelen van daglicht bleven zelfs bestaan op bewolkte of betrokken dagen, aangezien elke hoeveelheid natuurlijk licht meer impact had dan kunstmatig licht.
“Veel van ons leven in steden en dorpen met veel kunstmatig licht en levensstijlen die ons overdag binnen houden”, concludeerde de la Iglesia. “Wat deze studie laat zien, is dat we naar buiten moeten – zelfs voor een korte tijd en vooral ’s morgens – om blootstelling aan natuurlijk licht te krijgen. ’s Avonds schermtijd en kunstmatig licht beperken helpt ons te in slaap te vallen.”