Econoom Arnoud Boot uitte zijn bezorgdheid in een recente aflevering van Op1: „Halvering van het eigen risico betekent dat de kosten elders gedekt moeten worden. Het kan resulteren in hogere zorgpremies voor iedereen.” Hij voegde daaraan toe dat de maatregel waarschijnlijk ook zal leiden tot hogere zorguitgaven en een grotere vraag naar zorgpersoneel. „Waar komen die extra mensen vandaan?” vroeg hij retorisch.
Kinderopvang en huurtoeslag
Er zijn ook meerdere maatregelen genomen om mensen met een kleinere portemonnee te ondersteunen. De kinderopvangtoeslag wordt afgeschaft omdat de kinderopvang bijna gratis wordt voor werkende ouders door een herziening. Dit betekent een aanzienlijke financiële verlichting voor werkende ouders. Daarnaast worden het kindgebonden budget en de huurtoeslag verhoogd, wat voor veel gezinnen een welkome ondersteuning zal zijn.
Studeren wordt duurder
Voor studenten zijn de veranderingen minder gunstig. Als je langer doet over je studie, moet je vanaf nu 3000 euro extra collegegeld betalen. De tijdelijke verhoging van de basisbeurs wordt niet voortgezet en studenten krijgen geen ov-vergoeding meer als ze in het buitenland gaan studeren. De zogenaamde ‘pechgeneratie’, studenten die studeerden tijdens het leenstelsel, krijgen wel een eenmalige tegemoetkoming.
Vrije tijd wordt duurder
Het kabinet wil de kosten van deze maatregelen deels dekken door de btw op diverse vrijetijdsactiviteiten te verhogen. Concert- en theaterkaartjes, hotelovernachtingen, kranten, tijdschriften en kansspelen zullen allemaal duurder worden door de hogere btw. Ook komt er een vliegbelasting die afhankelijk is van de afstand van de vlucht.
Veranderingen in de energierekening
Per januari 2027 verdwijnt de salderingsregeling. Deze regeling maakte het voor mensen met zonnepanelen mogelijk om het teveel aan opgewekte stroom weg te strepen tegen het verbruik op andere dagen. Deze verandering kan een flinke impact hebben op mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen.
Verder wordt de verplichte aanschaf van een warmtepomp in 2016 afgeschaft en hoef je als huiseigenaar geen grote investeringen meer te doen om het energielabel van je huis te verbeteren. De belasting op gas gaat daarnaast omlaag, wat verlichting kan bieden voor huishoudens met een gasgestookte verwarming.
Derde schijf in inkomstenbelasting
Er wordt een derde belastingschijf geïntroduceerd voor middeninkomens. Het doel hiervan is om werkende Nederlanders die momenteel tussen wal en schip vallen, meer financiële ruimte te geven. Ook wordt het belastingtarief in box 3 verlaagd.
Dit nieuwe kabinetsakkoord belooft dus een hoop veranderingen, zowel positief als negatief, voor diverse groepen in de samenleving. Wat vind jij van deze maatregelen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.