Slim rijden
Je auto’s accu laadt op tijdens het rijden, maar korte ritten geven hier vaak niet genoeg tijd voor. Dit kan resulteren in een lagere batterijstatus en potentieel grotere problemen. Het is een goed idee om je accu te laten controleren voor de winter, vooral als deze al een paar jaar oud is. Gemiddeld gaat een autoaccu zo’n vijf tot zes jaar mee, soms zelfs tot tien jaar.
Voorkom vastgevroren handremmen
Een vastgevroren handrem kan een frustrerende hindernis zijn. Om dit te voorkomen, kun je je auto beter in versnelling zetten (of in de P-stand bij een automaat) in plaats van de handrem te gebruiken als het gaat vriezen. Als je handrem toch vastvriest, probeer dan de auto voorzichtig te verplaatsen om het ijs te breken. Als dit niet helpt, laat de motor dan even draaien om de kabel te ontdooien.
Start je auto met zorg
Als je auto moeite heeft om te starten, zet dan even de koplampen aan om de accu te ‘activeren’. Zorg ervoor dat alle andere energieverbruikende functies uitgeschakeld zijn en trap het koppelingspedaal in om de motor zo min mogelijk te belasten.
Wat te doen bij een lege of kapotte accu
Mocht je accu leeg of kapot zijn, dan kun je een auto met handgeschakelde versnellingsbak aanduwen. Zorg dat je niet zelf duwt en tegelijkertijd probeert in te stappen, dit is gevaarlijk. Werk samen met minstens twee helpers die duwen terwijl jij in de auto zit. Schakel over naar de tweede versnelling en laat de koppeling plots los om de motor te starten. Na het starten is het belangrijk om een tijdje te rijden, zodat de accu weer kan opladen.
Juiste voorzorgsmaatregelen
De winter kan verrassend uit de hoek komen, maar met deze tips ben je goed voorbereid op wat moeder natuur ook op je pad brengt. Door proactief je auto te onderhouden en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je zelfs de strengste vorst trotseren. Vergeet niet, voorbereiding is de sleutel tot een soepele en veilige rijervaring in de winter. Blijf warm, blijf veilig en laat de kou je niet tegenhouden!