Heb je recentelijk last gekregen van frequente darmproblemen, zoals krampen, buikpijn en een opgezette buik, terwijl je voorheen alles kon eten zonder problemen? Het is mogelijk dat je te maken hebt met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Het is altijd belangrijk om te benadrukken dat bij ernstige klachten een arts geraadpleegd moet worden voor een juiste diagnose en behandeling.
Wat is prikkelbaredarmsyndroom (PDS)?
PDS is een aandoening die de normale functie van het maag-darmkanaal, met name de dikke darm, verstoort. Naar schatting heeft meer dan 10% van de Nederlanders last van deze aandoening, met symptomen als buikpijn, buikkrampen, veranderingen in de ontlasting, een opgeblazen gevoel en gasvorming.
Plotselinge klachten
Soms kunnen deze klachten van jongs af aan aanwezig zijn, en kun je specifieke voedingsmiddelen of voedingsgroepen identificeren als triggers voor je symptomen. Echter, wat als deze klachten plotseling verschijnen zonder duidelijke aanleiding?
Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos legt uit: “Het is inderdaad mogelijk om plotseling klachten te ontwikkelen die lijken op of gerelateerd zijn aan het prikkelbaredarmsyndroom. Dit kan gebeuren als je darmflora uit balans raakt als gevolg van factoren zoals stress, veranderingen in je eetpatroon, of het gebruik van antibiotica. Deze klachten kunnen opkomen, zelfs als je er eerder geen last van had.” Lees snel verder op de volgende pagina en kom achter mogelijke oorzaken en hoe je de klachten kan verlichten.