Presentatrice Emma Wortelboer staat bekend om haar uitgesproken mening, en deze week breekt ze met een hardnekkig taboe. In een openhartig interview vertelt ze precies wat ze verdient bij BNNVARA. Dat doet ze niet om op te scheppen, maar omdat ze gelooft in meer openheid over geld. Volgens haar helpt dat om ongelijkheid tegen te gaan. En dus zet ze de eerste stap zelf.
Emma vertelt dat ze iets meer dan 86.000 euro bruto per jaar verdient bij de publieke omroep. “Dat is voor mijn leeftijd heel veel. En ook goed betaald voor wat ik doe. Gênant soms zelfs,” zegt ze zonder omwegen. Het bedrag is ruim boven het gemiddelde salaris van een 28-jarige in Nederland, maar Emma kijkt er met realisme naar. Ze vindt dat het systeem bepaalt wat je waard bent in je werk, niet je persoonlijke intentie.
Al jong financieel vooruit
Ze onthult dat ze op haar negentiende al meer verdiende dan haar moeder, die in de zorg werkte. “Dat zeg ik dus totaal niet om op te scheppen of zo,” legt ze uit. “Het is wat het systeem vindt dat je waard bent.” Die vergelijking benadrukt niet alleen het verschil tussen sectoren, maar zet ook aan tot nadenken over maatschappelijke waardering voor beroepen die cruciaal zijn, maar onderbetaald blijven.
Geen schaamte over geld
Emma vindt dat het tijd is om eerlijk te zijn over geld. Volgens haar is de terughoudendheid in Nederland over salarissen achterhaald. “Over geld praat je niet, vinden nog steeds veel mensen. Maar kom op, laten we er niet zo f*cking moeilijk over doen,” zegt ze in het interview. Voor haar is transparantie een manier om de ongelijkheid in de maatschappij aan te pakken.
Salaris zegt niets over wie je bent
Emma benadrukt dat een hoog inkomen je niet meer waard maakt als mens. En andersom geldt dat net zo goed. Volgens haar moeten mensen stoppen met waarde hechten aan salaris als persoonlijkheidsmaat. “De wereld zou er toch van opknappen als onze salarissen gewoon transparant zijn? Dan krijg je vast minder van die onverklaarbare ongelijkheid onderling,” zegt ze overtuigd.
Op de bres voor de publieke omroep
Naast haar uitspraken over geld, is Emma ook actief betrokken bij de discussie over de toekomst van de publieke omroep. Afgelopen week stond ze op de barricades tijdens een protest tegen de bezuinigingen. Minister Eppo Bruins wil forse hervormingen doorvoeren. Onder andere het schrappen van de eis van 100.000 leden per omroep en het reduceren van het aantal publieke omroepen van elf naar vier of vijf ‘omroephuizen’.
Toekomst van BNNVARA onder druk
Die plannen raken ook haar werkgever, BNNVARA. Emma maakt zich zorgen over wat deze hervormingen gaan betekenen. Ze pleit ervoor om juist te investeren in de publieke omroep, die volgens haar een essentiële rol speelt in onafhankelijke journalistiek, cultuur en educatie. Ze roept op tot solidariteit en vindt dat de omroepsector niet mag worden uitgekleed.
Voorbeeld van openheid en betrokkenheid
Met haar uitspraken laat Emma zien dat ze verder kijkt dan haar eigen belang. Ze opent het gesprek over ongelijkheid, maatschappelijke waardering en de rol van de media. Haar openheid over haar salaris is niet alleen bijzonder, het is ook een uitnodiging aan anderen om hetzelfde te doen. Transparantie begint immers bij jezelf.
Wat vind jij: zouden meer mensen open moeten zijn over hun salaris? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.