De kwekers van Zeeuwse mosselen anticiperen op een aanzienlijk lagere oogst dit jaar. De voornaamste oorzaak hiervan is de aanhoudende regenval, die leidt tot een verhoogde aanvoer van zoet water. Verder heeft de aanwezigheid van schuimalg bijgedragen aan een verwachte daling van enkele tientallen procenten in de beschikbaarheid van Zeeuwse mosselen vergeleken met het voorgaande jaar.
Voor de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die reeds eerder zijn geoogst, geldt deze afname niet. Vanaf 3 juli zal het mosselseizoen van start gaan.
Liefhebbers die de Zeeuwse mosselen willen proeven, doen er goed aan niet te lang te wachten. Een maand voor aanvang van het seizoen melden de kwekers al een forse daling in het aantal beschikbare mosselen.
De voornaamste boosdoener? Aanhoudende regenval. “Zoet water stroomt de zee in en dat is niet bevorderlijk voor mosselen,” legt Addy Risseeuw van de Nederlandse mosselkwekers uit.
Ook schuimalgen spelen een rol in de verminderde opbrengst dit jaar. Mosselen voeden zich met fytoplankton en algen, maar hebben moeite met het verteren van schuimalgen.
“Wat meer is, een groot deel van de schuimalgen zinkt naar de bodem na het uitbloeien. Dit resulteert in een laag die de zuurstofopname van de mosselen bemoeilijkt.”
Er zijn mogelijk andere beïnvloedende factoren, maar deze zijn lastiger vast te stellen voor de kwekers. “Anders dan in de landbouw, waar men kan bijsturen met bijvoorbeeld bemesting of antibiotica, zijn mosselkwekers volledig afhankelijk van natuurlijke processen.”
Toekomstperspectieven op middellange termijn
We hoeven ons geen zorgen te maken over de lange termijn. “Een mossel heeft ongeveer twee jaar nodig om volwassen te worden. De jonge mosselen die nu groeien, zijn in grote getale aanwezig, wat hoopvol is voor de toekomst,” stelt Risseeuw.
Hij adviseert echter om niet te lang te wachten met het proeven van de eerste portie Zeeuwse mosselen. “Van de Zeeuwse hangcultuur hebben we voldoende.”
“Voor de liefhebbers van Zeeuwse mosselen is het raadzaam om begin juli naar de winkel of het restaurant te gaan. Want de verwachting is dat de prijzen de pan uit zullen rijzen.”
Bekijk de beelden hier:
Heb je plannen om binnenkort Zeeuwse mosselen te proberen of heb je een favoriete mosselrecept? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.