Impact op kinderen en gezinnen
De stijgende kosten hebben een directe impact op het aantal kinderen dat kan deelnemen aan zwemlessen. Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, zegt hierover tegen de NOS: „Ouders zien het belang van zwemlessen, maar besluiten toch om te stoppen.” Dit is zorgwekkend, want zwemveiligheid zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is sinds 2018 gestegen van 6 procent naar 13 procent, volgens cijfers van het CBS.
Oorzaken van de prijsstijgingen
Zwembaden wijten de gestegen kosten vooral aan de hogere energietarieven. Het kost immers veel energie om een zwembad warm en schoon te houden. In 2022 bood de overheid weliswaar hulp met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar dat dekt niet alle kosten. Zwembaden kampen ook met gestegen personeelskosten en een tekort aan badmeesters. Deze combinatie van factoren maakt het moeilijk om de tarieven laag te houden.
Gemeentelijke fondsen en ongelijkheid
Hoewel sommige gemeenten sportfondsen hebben die ouders helpen om zwemlessen te betalen, is dit niet overal het geval. Bovendien maken niet alle ouders die het financieel moeilijk hebben gebruik van deze fondsen. Het Mulier Instituut roept gemeenten op om armoederegelingen breder toegankelijk te maken, zodat ongelijkheid afneemt. „Of je recht hebt op zo’n regeling moet niet bepaald worden door de plek waar je woont,” aldus het instituut.
Wat vind je dat zwemlessen onbetaalbaar worden? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.