Stap 3: Branderdeksels schoonmaken
De branderdeksels (gemaakt van messing of aluminium) kun je het beste meteen na het koken reinigen met een allesreiniger en afspoelen met water. Let wel dat je dit pas doet nadat ze zijn afgekoeld. Intensieve reiniging gaat hetzelfde als bij de gaspitten. Laat de branderdeksels in een sopje van afwasmiddel weken en verwijder vervolgens met een pannenspons of schuurspons het vuil. Zo, de gaspitten zijn schoon! Nu de rest van het fornuis nog.
Gaspitten schoonmaken met ammoniak
Een andere manier om de gaspitten te reinigen is met ammoniak. Zet de pitten, deksels en de roosters met een schaaltje ammoniak in een vuilniszak. Knoop deze goed dicht en laat het een nacht buiten staan. Maak de zak de volgende ochtend buiten open en adem de dampen niet in, die zijn erg ongezond! Het vet is nu gemakkelijk met een doek te verwijderen.
Niet in de vaatwasser!
Sommige mensen denken er makkelijk vanaf te zijn door de gaspitten in de vaatwasser te doen. Dat is niet zo’n goed idee: de gaspitten worden er dof van en je krijgt ze daarna niet meer zo gemakkelijk weer glanzend. En nog erger: ze kunnen daardoor gaan roesten!