Gegevens delen is van je laten stelen: kijk uit met deze DigiD oplichterstruc

In onze steeds digitaler wordende samenleving is de bescherming van persoonlijke gegevens belangrijker dan ooit. Recentelijk zijn er weer malafide e-mails in omloop die misbruik maken van de naam DigiD. Deze e-mails, met het valse verzoek om je persoonlijke gegevens te verifiëren, zijn een duidelijk geval van phishing. Wees dus uiterst alert; deze frauduleuze pogingen zijn bedoeld om je gevoelige informatie te ontfutselen.

-- Advertentie --

Valse DigiD mail
In deze frauduleuze e-mails wordt beweerd dat je account gedeactiveerd wordt als je je gegevens niet voor een bepaalde datum verifieert. Oplichters zetten je onder druk met dreigende gevolgen, zoals het deactiveren van je DigiD-account. Dit is een typische psychologische manipulatie om je tot snelle actie te bewegen. Belangrijk om te weten is dat DigiD nooit via e-mail om persoonlijke gegevens vraagt of dreigt met consequenties als je niet reageert.

Wanneer mailt DigiD wel?
Het is mogelijk dat je legitieme e-mails van DigiD ontvangt. Deze zijn meestal ter controle, zoals bij het aanvragen of activeren van een account. Voor meer inhoudelijke zaken stuurt DigiD je vaak naar je account met de melding dat er een bericht voor je klaarstaat. Ook kan DigiD automatische meldingen sturen bij wijzigingen in je account, zoals bij activatie van de app of verlopen van je DigiD na drie jaar. Deze mails bevatten geen directe links naar je account.

DigiD waarschuwt: Geen links of QR-codes
DigiD benadrukt op haar informatiepagina dat ze nooit e-mails met links of QR-codes verstuurt. Het is daarom van groot belang nooit op dergelijke links te klikken of QR-codes te scannen in e-mails die zich voordoen als DigiD. Valse mails kun je herkennen aan diverse kenmerken:

  • Druk uitoefenende boodschappen, zoals het moeten doorgeven van gegevens binnen een korte tijdspanne.
  • Berichten die in je spambox terechtkomen.
  • Teksten geschreven in gebrekkig Nederlands.

Twijfel? Neem contact op met DigiD
Als je twijfelt over de echtheid van een e-mail die beweert van DigiD te zijn, is het raadzaam direct contact op te nemen met DigiD. Dit kun je doen voordat je op enige link klikt of persoonlijke gegevens invult. Je veiligheid staat voorop, dus bij het geringste vermoeden van phishing, aarzel niet om actie te ondernemen.

Blijf waakzaam
In het huidige digitale tijdperk is waakzaamheid essentieel. Phishingaanvallen zoals deze DigiD-scams worden steeds geraffineerder, dus het is belangrijk om kritisch te blijven en de officiële communicatiekanalen te gebruiken voor het delen van gevoelige informatie. Door goed geïnformeerd te blijven en bewust te zijn van de tekenen van phishing, kun je jezelf en je digitale identiteit beschermen tegen deze sluwe online oplichters.

-- Advertentie --