3. Kaas
Als je kaas invriest, gedraagt hij zich net als andere zuivelproducten: Het zal van structuur veranderen en kruimelig worden. Bij dergelijke lage temperaturen zullen zich ijskristallen in de kaas vormen, die vervolgens de smaak en de textuur van de kaas zullen aantasten. Water zet uit als het bevriest en krimpt weer als het ontdooit. Deze verandering in de toestand van het water breekt de moleculaire structuur van de kaas af, waardoor hij brokkelig wordt wanneer hij wordt ontdooid. De structuur van zeer verse kazen zoals Queso Fresco of Brie heeft het meest te lijden in de diepvriezer.
4. Yoghurt
Nee, je kan er geen bevroren yoghurt mee maken. Door verse yoghurt in te vriezen verandert de consistentie, waardoor hij achteraf meer op kwark gaat lijken. Het kan ook stremmen wanneer het ontdooid is. Dus als je yoghurt invriest en dan ontdooit, wordt het korrelig en waterig. Het kan ook een zure smaak krijgen. Maar zelfs ontdooide yoghurt is nog gezond. Dus als je de verandering in consistentie niet erg vindt, is er geen reden waarom je het niet zou blijven gebruiken.
5. Avocado
Mensen die denken dat ze avocado’s kunnen invriezen, vergissen zich. Ok, technisch is dit mogelijk, maar de smaak, de kleur en de structuur van de vrucht zullen eronder lijden. De avocado zal bruin worden en een bittere smaak krijgen! Bovendien wordt het fruit papperig, slijmerig en sponzig en smaakt het gewoon niet meer aangenaam vers. Je kan dus al een avocado invriezen, maar je moet er wel rekening mee houden dat het resultaat geen succes zal zijn!
6. Ontdooid vlees
Het ontdooien van vlees kan onvermijdelijk zijn om een lekkere maaltijd te bereiden. Als het vlees of de zeevruchten eenmaal zijn ontdooid, mogen ze echter nooit opnieuw worden ingevroren. Vlees mag nooit worden ontdooid en meerdere keren opnieuw worden ingevroren, anders loop je een groot risico op voedselvergiftiging! Natuurlijk kunnen plannen soms plotseling veranderen. Dan kan het diner dat je wilde klaarmaken er plots niet meer zijn – ik ben er zeker van dat dit iedereen wel eens is overkomen. Gelukkig zijn we flexibel over zulke dingen, maar vlees en vis niet. Ze hebben absoluut niet de flexibiliteit om opnieuw ingevroren te worden.
7. Bier
Bier is ook een alcoholische drank die niet in de diepvries thuishoort. In het blikje kan het bevroren bier het blikje vervormen, waardoor het bijna onmogelijk wordt er uit te drinken. In het ergste geval kan het ook in de vriezer ontploffen. Bier in een fles in de vriezer kan er ook toe leiden dat het glas breekt of dat de kroonkurk van de hals van de fles wordt gedrukt. Als een bevroren bierblikje nog heel is, moet je proberen het in de koelkast te laten ontdooien en het heel voorzichtig openen als je het later wilt drinken!