Met een inflatie van 4,1 procent in december, het hoogste percentage in anderhalf jaar, blijven de prijzen voor veel producten stijgen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lijkt er voorlopig geen verlichting voor je portemonnee te komen. Roken, een biertje drinken, of zelfs gewoon water drinken: alles kostte je in 2024 meer dan ooit.
Alles duurder, behalve een paar uitzonderingen
De aanhoudende prijsstijgingen worden vooral gedreven door accijnsverhogingen en oplopende energieprijzen. Waar sommige mensen misschien hoopten op een daling van de prijzen, bleek dat een illusie.
Er zijn echter een paar kleine uitzonderingen. Zo werden huishoudelijke apparaten, speelgoed en vloerbedekking iets goedkoper. Ook daalden de prijzen van groenten licht, maar daar blijft het bij. Voor de meeste andere producten moet je nog steeds flink in de buidel tasten.
Inflatie blijft hardnekkig hoog
Hoewel het CBS nog geen gedetailleerde uitsplitsing van welke producten het duurst zijn geworden heeft, is duidelijk dat de inflatie in 2024 gemiddeld op 3,3 procent lag. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van eind 2023, toen de inflatie tijdelijk leek te stabiliseren op 1,2 procent.
Nederland presteert op dit vlak ook slechter dan andere landen in de eurozone, waar de inflatie langzaam richting de gewenste 2 procent beweegt. De Nederlandsche Bank waarschuwt dat er dit jaar geen significante verbeteringen te verwachten zijn.
Lonen stijgen, maar niet genoeg
Er is wel een lichtpuntje: de lonen zijn in 2024 gemiddeld met 6 procent gestegen. Hoewel dit de effecten van de inflatie enigszins verzacht, is het geen volledige oplossing. “De koopkracht van werknemers ging hard achteruit, en vakbonden stelden daarom hoge looneisen,” legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, uit.
Waarom blijven prijzen stijgen?
Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat de prijzen hard blijven stijgen. Accijnsverhogingen op tabak en alcohol maken deze producten duurder, terwijl stijgende energieprijzen een domino-effect veroorzaken op vrijwel alle goederen en diensten. Daarnaast zorgen verstoringen in internationale toeleveringsketens voor hogere kosten, die bedrijven doorberekenen aan de consument.
Wat kun je verwachten?
Voor 2025 is de verwachting dat de prijzen op veel vlakken hoog blijven. Hoewel de stijging mogelijk iets minder scherp zal zijn, is een daling van de prijzen niet waarschijnlijk. Nederland blijft achter in vergelijking met andere Europese landen, en dat betekent dat je voorlopig meer betaalt voor dagelijkse uitgaven.
Wat vind jij van de aanhoudende prijsstijgingen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.