Je schoonmaker of thuiskapper contant betalen is om meerdere redenen risicovol

Heb je wel eens iemand ingehuurd voor klusjes in- of om het huis en betaal je die persoon dan contant? Financieel gezien kan het aantrekkelijk lijken, maar het is niet verstandig. Het betalen van iemand in het zwart brengt meer risico’s met zich mee dan je waarschijnlijk denkt.

-- Advertentie --

Vervelende situaties

Het contant betalen van iemand die (langdurig) werkzaamheden voor jou verricht, lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Niet alleen is het simpelweg illegaal, met een boete van €4.000 als mogelijke consequentie, het kan je ook in vervelende situaties brengen. Als de persoon die voor jou werkt zijn werk goed doet, lijkt er geen probleem te zijn, maar als dat niet het geval is, sta je volgens juridisch specialist Jorg van Bladel met lege handen.

“Degene die eist, moet bewijzen,” zegt Van Bladel. “Als je bijvoorbeeld je huis laat stuken voor een aanzienlijk bedrag zonder btw, en de stukadoor vergeet twee kamers, moet je in de eerste plaats aantonen dat er een overeenkomst was. Hoe kun je dat bewijzen zonder schriftelijke overeenkomst, factuur of bankoverschrijving?” In zo’n geval spreken we van een wanprestatie. Als je niet in het zwart betaalt, ben je hoogstwaarschijnlijk een wettelijke overeenkomst aangegaan. Als dat niet het geval is, sta je bij zo’n wanprestatie met 2-0 achter. Je hebt namelijk geen bewijs van betaling en geen aantoonbare garantie. Lees snel verder op de volgende pagina.

-- Advertentie --
-- Advertentie --