Katten zijn gezellige wezens: het liefst zou je ze de hele dag willen knuffelen. Maar er zijn momenten waarop je jouw kat alleen thuis moet laten. Hoe lang is het verantwoord om je kat alleen te laten en welke voorbereidingen moet je treffen? Dat lees je in dit artikel.
Mag ik mijn kat alleen thuislaten?
Er is geen specifieke wet die zegt hoe lang je je kat alleen mag laten. Volgens de dierenbeschermingswet is het echter verboden een dier lang zonder zorg in de vorm van voedsel, water en liefde achter te laten.
Dierenbeschermingsorganisaties adviseren katteneigenaren om hun katten maximaal 48 uur alleen te laten. Sommige rassen, zoals Bengaalse of Siamese katten, zijn bijzonder gevoelig voor het gebrek aan aandacht en mogen daarom niet langer dan 24 uur alleen thuis zijn.
Katten kunnen verlatingsangst krijgen
Elke kat reageert anders op alleen zijn. Sommige genieten van de rust, terwijl andere zich snel eenzaam voelen. Katten kunnen zelfs zogenaamde verlatingsangsten ontwikkelen. Dit komt vaak voor bij volwassen katten die als kittens te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald.
Voorbereidingen voordat je je kat alleen laat
Houd rekening met de volgende punten als je je kat alleen laat:
- Ramen niet op een kier zetten; je kat kan vast komen te zitten als hij erin probeert te klimmen.
- Giftige planten – indien aanwezig – in een gesloten kamer plaatsen.
- Restjes voedsel opeten of weggooien, zodat de kat er niet bij kan.
- Zorg voor voldoende voedsel en water (bijvoorbeeld in een voerautomaat).
- Bied voldoende afleiding aan, zoals verstopte traktaties, speelgoed en een krabpaal.
Katten zijn gevoeliger voor veranderingen en kunnen zich sneller eenzaam voelen dan je denkt. Hoe lang laat jij je kat meestal alleen?
Het welzijn van je kat staat altijd voorop. Zorg ervoor dat, als je je kat alleen laat, je de nodige voorbereidingen treft en de duur beperkt houdt. Zo zorg je ervoor dat je kat gelukkig en gezond blijft, zelfs als je er even niet bent.