Je tanden poetsen is een dagelijkse routine die we allemaal kennen, maar wist je dat de volgorde waarin je poetst en stookt invloed kan hebben op je gebit en tandvlees? Het lijkt een klein detail, maar volgens experts kan de volgorde een groot verschil maken.
De visie van een expert
Om duidelijkheid te krijgen, vroegen we Dagmar Else Slot, hoogleraar Preventie in de mondzorg aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), om advies. Slot, de eerste mondhygiënist in Nederland die hoogleraar werd, deelt haar inzichten over de meest effectieve manier van gebitsreiniging.
Verschillende adviezen over gebitsreiniging
Op internet vind je talloze tips en trucs voor het reinigen van je gebit. Sommigen zweren bij houten of rubberen tandenstokers, terwijl anderen flosdraad of ragertjes prefereren. De volgorde waarin je je tanden poetst en stookt, wordt ook vaak besproken.
Sommige mondzorgprofessionals adviseren om eerst te stoken om tandplak los te maken, zodat je deze daarna makkelijker kunt verwijderen door te poetsen. Maar hoe zit het echt?
Eerst stoken of eerst poetsen?
De vraag blijft: moet je eerst stoken of eerst poetsen? Slot geeft aan dat er weinig onderzoek is gedaan naar de ideale volgorde. “Het belangrijkste is dat mensen überhaupt iets extra’s doen aan gebitsreiniging naast het poetsen. In welke volgorde dat gebeurt, is minder belangrijk.”
Voor mensen met parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking die ongeveer 20% van de Nederlanders treft, kan de volgorde wel uitmaken. “Bij mensen met ver teruggetrokken tandvlees kan het schadelijk zijn om na het poetsen te stoken, omdat tandpastaslurry het wortelcement kan wegschuren,” aldus Slot.
Wat gebruik je: stoker, flosdraad of rager?
Wanneer het aankomt op de keuze tussen een tandenstoker, flosdraad of ragertje, is er wel een duidelijk antwoord. Slot: “Flosdraad is niet het meest effectief. Tandenstokers en ragertjes zijn beter, afhankelijk van je gebit.”
Ze benadrukt dat bijna iedereen wel een lichte vorm van tandvleesontsteking heeft, ook wel gingivitis genoemd. Voor de meeste mensen is een (houten) tandenstoker ideaal omdat deze gemakkelijk te gebruiken is, zelfs onderweg.
Waarom een tandenstoker?
Het gebruiksgemak van een tandenstoker maakt het een populaire keuze. “Je kunt een tandenstoker overal gebruiken: na het eten, in de file, voor de tv. Je hoeft het niet eens te combineren met tandenpoetsen,” legt Slot uit. Rubberen of siliconen tandenstokers zijn ook een optie, maar minder milieuvriendelijk.
Welke maat is geschikt?
De juiste maat van een tandenstoker is cruciaal. Slot adviseert om professioneel advies in te winnen bij je tandarts. “De maatkeuze is essentieel. Ze passen niet altijd tussen de tanden en vooral de kleine maten buigen snel. Ragertjes worden vooral aangeraden voor mensen met ernstigere tandvleesontsteking, zoals parodontitis.”
Hoe vaak moet je stoken?
Je poetst je tanden – hopelijk – twee keer per dag, maar hoe vaak moet je stoken? Slot raadt aan om naast twee keer poetsen, één keer per dag tussen je tanden en kiezen te reinigen met een tandenstoker of rager. Wil je zeker weten of en in welke mate je tandvlees ontstoken is en welke maat stokertjes je moet gebruiken? Bezoek dan je tandarts of mondhygiënist voor advies.
Heb jij nog tips voor een stralend gebit? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.