Dinand Woesthoff maakt zich op voor zijn debuut als coach in het nieuwe seizoen van The Voice of Holland. Zijn muzikale carrière is nog altijd springlevend, maar zijn politieke statements zorgen voor groeiende controverse. Tijdens recente optredens met zijn band Kane uitte Dinand openlijk zijn mening, waarbij vooral zijn gebruik van politieke symbolen de aandacht trok. De grote vraag is nu: blijft het bij optredens of neemt hij dit gedrag ook mee naar de televisiestudio’s van RTL?
Politiek podium tijdens concerten
Tijdens een concert in Breda afgelopen weekend trok Dinand veel bekijks. Niet alleen vanwege zijn muziek, maar ook door de vlaggen en symbolen op het podium. Terwijl hij een arafatsjaal droeg, wapperden achter hem de vlaggen van Palestina en Oekraïne. Voor veel fans een krachtig gebaar, maar anderen reageerden kritisch.
Deze actie riep herinneringen op aan een eerder optreden op Koningsdag in Zwolle, waar dezelfde symboliek werd gebruikt. Ook toen kreeg hij kritiek, maar de zanger liet zich daar niets aan gelegen liggen. “Misschien vinden mensen dat ik nu mijn boekje volledig te buiten ga. Tegen hen wil ik zeggen: kom maar op,” riep hij vanaf het podium.
Mark Koster: ‘Een dramaqueen met een missie’
Mediacolumnist Mark Koster van De Telegraaf heeft geen goed woord over voor Dinands gedrag. In zijn column noemt hij hem “een drama-queen die leeft van het sentiment.” Volgens Koster gebruikt de zanger zijn podium niet alleen voor muziek, maar vooral voor het uitdragen van persoonlijke overtuigingen die volgens hem weinig toevoegen.
“Onze polder-Bono kwam op met een Palestijnse vlag om zijn middel en sprak klassiek Woesthoff-koeterwaals, kromme Nederlandse zinnen met Engelse stopwoordjes,” schrijft hij spottend. Voor Koster is het duidelijk: Dinand is volgens hem vooral op zoek naar aandacht en speelt daarbij graag de rol van moreel leider.
Politiek en talentenjacht: een risicovolle combinatie
De zorgen zijn nu groot over hoe dit gedrag zich zal vertalen naar het populaire tv-programma The Voice of Holland, waar Dinand straks als coach te zien is. Mark Koster vraagt zich hardop af of we straks een rode draaistoel gaan zien die meer wegheeft van een VN-debat dan van een talentenjacht.
Hij stelt de vraag die veel kijkers bezig zal houden: “Denkt de zanger dat zijn rode draaistoel het VN-podium is?” Met zijn recente Instagramvideo waarin stond “Use your voice”, lijkt Dinand zelf alvast een brug te slaan tussen activisme en zijn nieuwe rol als coach.
RTL in lastige positie
RTL zal binnenkort een keuze moeten maken: geven ze Dinand de ruimte om zijn boodschap te delen, of knippen ze politieke statements uit de uitzendingen? Volgens Koster staat de zender voor een dilemma. Zijn aanwezigheid zou voor een frisse wind kunnen zorgen, maar ook voor een flinke rel als de kijkers afhaken of zich massaal uitspreken tegen zijn optreden.
“Gebruik je stem,” stond in het TikTok-filmpje dat Dinand eerder verspreidde. Dat klinkt als een onschuldig motto binnen een zangwedstrijd, maar in de context van politieke protesten krijgt het een andere lading. Koster sluit zijn column dan ook af met een waarschuwing: “Ik voorzie een rel.”
Van artiest naar activist?
Dinand heeft altijd bekendgestaan als een zanger met gevoel voor emotie en symboliek. Toch lijkt hij de laatste tijd vaker politiek en muziek te mengen. Zijn optredens bevatten steeds meer statements die verder gaan dan alleen de muziek. Voor sommige fans versterkt dit zijn boodschap, voor anderen vervreemdt het.
Of The Voice of Holland het juiste podium is voor politieke standpunten, daarover zullen de meningen verdeeld blijven. Eén ding is zeker: met Dinand in de draaistoel zal het nieuwe seizoen allesbehalve voorspelbaar worden.