Na tip over bankkluis: Bijstandspaar met ’dikke Audi’ moet 174.000 euro terugbetalen

Heb je ooit een geheim gehad dat je dacht te kunnen bewaren? Dit verhaal over een koppel uit Roermond zal je versteld doen staan!

-- Advertentie --

Een anonieme tipster spreekt

Op een willekeurige dag in juni 2019 gaat bij de gemeente Roermond de telefoon. De anonieme beller laat iets opmerkelijks weten: een stel dat bijstand ontvangt, rijdt rond in een fonkelnieuwe Audi. En dat niet alleen – het paar blijkt ook een geheimzinnige bankkluis te hebben bij de ING, en die hadden ze nooit gemeld bij de gemeente.

Wat schuilt er in die kluis?

Toen de kluis eenmaal werd geopend, trof men iets onverwachts aan: sieraden. Maar het echte vraagstuk was: wat heeft er al die jaren in gezeten? De gemeente was in het duister gehuld en wist niet of het stel wel echt recht had op bijstand.

De verdediging van het duo

Het stel was uiteraard niet blij met de beschuldigingen en besloot zich te verdedigen. Over de Audi? Die was jaren geleden door hun dochter aangeschaft. Bovendien, argumenteerden ze, had de gemeente al eerder een aanwijzing over de kluis kunnen vinden toen bankafschriften werden gecontroleerd in 2017. Maar niemand had het opgemerkt.

Rechterlijk oordeel

Maar ondanks hun argumenten, was het vonnis helder: de kluis was 135 keer in negen jaar geopend. Dit wees erop dat er waardevolle zaken in werden bewaard. Het stel had dit moeten melden bij de gemeente. De rechter oordeelde dat de gemeente het recht had het te veel ontvangen bijstandsbedrag terug te eisen.

Een schikking en de toekomst

De gemeente besloot echter het terug te vorderen bedrag enigszins te verminderen, gezien het feit dat ze eerder een aanwijzing hadden gemist. Het exacte bedrag is nog niet bekend. En hoewel het stel de kluis opzegde en weer bijstand ontvangt, houdt de gemeente elke maand een deel in om de “schuld” te vereffenen.

Dit verhaal is een herinnering dat geheimen niet altijd verborgen blijven en dat acties gevolgen hebben. De les? Eerlijkheid duurt het langst.

-- Advertentie --