NVWA waarschuwt: gebruik geen luchtreinigers die ozon uitstoten

Wist je dat het apparaat dat je gebruikt om je lucht te zuiveren je eigenlijk ziek kan maken? Jawel! Uit recent onderzoek is gebleken dat veel luchtreinigers, die beweren je te beschermen, meer kwaad dan goed kunnen doen. Lees snel verder en ontdek of jouw luchtreiniger veilig is.

-- Advertentie --

Gevaar op de loer: Ozon in luchtreinigers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onthuld dat een verrassend aantal luchtreinigers meer ozon vrijgeeft dan gezond is voor ons. En als je denkt dat ozon alleen buiten in de lucht zit, denk dan nog eens goed na!

De schokkende cijfers

Van de 29 geteste luchtreinigers die online beschikbaar zijn, stoten maar liefst 28 meer ozon uit dan acceptabel is. Zonder duidelijke normen in het verleden heeft het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek nu een veiligheidsgrens vastgelegd.

Risico’s van te veel ozon

Maar waarom is te veel ozon slecht voor ons? Overmatige ozon kan je luchtwegen irriteren. Stel je voor dat je dag in dag uit een irriterend gas inademt. Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, waaronder het triggeren van astma bij kinderen en het verergeren van symptomen bij astmapatiënten.

Controleer je luchtreiniger

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: hoe kom ik erachter of mijn luchtreiniger ozon uitstoot? Gelukkig is het meestal eenvoudig. Check het etiket of bezoek de website van het product. Als je het antwoord daar niet kunt vinden, neem dan contact op met de fabrikant.

Wat als ik een ozon-luchtreiniger heb?

Als je apparaat ozon uitstoot, overweeg dan om het niet te gebruiken. Als je besluit het toch te gebruiken, zorg dan voor voldoende ventilatie. Laat de ruimte even rusten en zorg voor frisse lucht door ramen en deuren een kwartier open te zetten.

En wat met andere ozonproducten?

Niet alleen luchtreinigers zijn de boosdoeners. Ozon vind je ook terug in gezichtsstomers, koelkastverfrissers en zelfs sommige wasmachines. Net zoals bij luchtreinigers raadt de NVWA aan om ook hier voorzichtig te zijn.

Actie van de autoriteiten

De NVWA neemt de zaak serieus en is al in gesprek met bedrijven om te zorgen voor duidelijke gezondheidswaarschuwingen en veilige gebruiksinstructies.

Wees alert

Het Nederlandse woningtekort wordt steeds evidenter, en daarom is het van cruciaal belang om de lucht in onze huizen zo gezond mogelijk te houden. Wees alert en zorg voor een veilige leefomgeving voor jou en je dierbaren.


-- Advertentie --