Tips tegen kriebelhoest
Hoewel kriebelhoest meestal vanzelf verdwijnt, vooral als het je slaap verstoort, zijn er manieren om er iets aan te doen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen.
1. Drink voldoende (vooral water en thee):
Het drinken van vloeistoffen kan helpen om de keel te verzachten en voorkomen dat deze geïrriteerd raakt. Tijmthee wordt specifiek aanbevolen vanwege de looistoffen en speciale oliën die de hoestprikkel verminderen. Als tijm niet beschikbaar is, kunnen ook zoethout-, verse brandnetel- en gemberthee effectief zijn bij kriebelhoest.
2. Houd de luchtvochtigheid op peil
Vooral ’s nachts is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden. Dit kan keelirritatie verminderen. Zorg voor goede ventilatie en overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger, vooral als droge lucht een mogelijke oorzaak van je kriebelhoest is.
3. Stop met roken
Voor rokers kan het stoppen met roken een aanzienlijke verbetering betekenen, omdat roken de keel irriteert en schadelijk is voor de luchtwegen. Het vermijden van omgevingen waarin wordt gerookt, kan ook helpen.
4. Adem door de neus
Probeer door je neus te ademen als je merkt dat je keel begint te kriebelen. Dit kan helpen om hoestbuien te voorkomen.
5. Honing
Onderzoek heeft aangetoond dat honing even effectief kan zijn als hoestmedicatie bij kriebelhoest. Zuig op een theelepel honing of voeg het toe aan warme thee. Pas op met het geven van honing aan kinderen jonger dan een jaar vanwege het risico op bacteriële besmetting.
6. Laurierdrop
Laurierdrop staat bekend om het verzachten van keelirritatie en kan helpen bij kriebelhoest. Het kan ook ontstekingen verminderen en het risico op brandend maagzuur verminderen. Mensen met hoge bloeddruk moeten echter voorzichtig zijn met zoethout, omdat het de bloeddruk kan verhogen.
7. Vermijd keelschrapen
Probeer zo min mogelijk je keel te schrapen wanneer je last hebt van kriebelhoest. Het schrapen van de keel kan de irritatie verergeren en meer hoestprikkels veroorzaken.
In de meeste gevallen verdwijnt kriebelhoest vanzelf. Als de klachten echter aanhouden of als je ernstige symptomen zoals bloed ophoest, benauwdheid, aanhoudende pijn op de borstkas, aanhoudende koorts, verminderde weerstand of kriebelhoest die langer dan drie weken aanhoudt, raadpleeg dan een huisarts. Ouderen boven de zeventig jaar moeten ook medisch advies inwinnen bij aanhoudende klachten van kriebelhoest.
Wat doe jij als je last hebt van kriebelhoest? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!