Het drinken uit plastic flessen lijkt misschien onschuldig, maar Stichting Tegengif raadt aan dit zo veel mogelijk te vermijden. Ze adviseren om over te stappen op roestvrijstalen of glazen drinkflessen om gezondheidsrisico’s te beperken.
Vooral voor kinderen is dit advies cruciaal. Veel mensen hergebruiken plastic flessen voor water of frisdrank, maar dit brengt volgens de stichting risico’s met zich mee door de aanwezigheid van giftige chemicaliën in het plastic.
Chemicaliën in plastic flessen: Het gevaar van hergebruik
Plastic flessen bevatten chemicaliën die kunnen lekken in de drank, vooral wanneer de flessen eerder zijn schoongemaakt in de vaatwasser. De weekmaker Di-isobutylftalaat (DIBP) is volgens een studie van de McGill University in Montreal een grote boosdoener.
Wanneer je toch besluit een plastic fles te hergebruiken, was deze dan met de hand en laat de inhoud niet te lang in de fles zitten. Dit vermindert het risico dat chemicaliën in je drankje terechtkomen.
De impact op hormonen en vruchtbaarheid
Hoewel herbruikbare plastic flessen beter zijn dan wegwerpflessen, raadt Stichting Tegengif aan om bij vervanging te kiezen voor roestvrij staal of glas. DIBP kan schadelijk zijn voor de voortplanting en hormoonverstorend werken.
Epidemioloog Shanna Swan heeft eerder gewaarschuwd voor de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in onze omgeving, die de spermaproductie bij mannen kunnen beïnvloeden.
Kinderen extra kwetsbaar voor chemicaliën
Kinderen zijn extra kwetsbaar voor blootstelling aan chemicaliën. Ze komen namelijk niet alleen via drinkflessen, maar ook via plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking in aanraking met weekmakers.
Stichting Tegengif noemt deze chemicaliën ‘everywhere chemicals’ vanwege hun alomtegenwoordigheid, wat het gezondheidsrisico verhoogt. Daarom pleit de stichting voor strengere EU-wetgeving om het gebruik van DIBP te verbieden.
Vermijd plastic zoveel mogelijk
De boodschap van Stichting Tegengif is duidelijk: beperk het gebruik van plastic voor voedsel en drank zo veel mogelijk. Ze roepen op tot wetgevingswijzigingen om de blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen. Door bewuster te kiezen voor roestvrijstalen of glazen flessen, kunnen we bijdragen aan een gezondere toekomst.
Wat zijn jouw ervaringen met plastic flessen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.