Ophef bij huiseigenaren die warmtepomp moeten kopen: Is dit de toekomst of een dure misstap?

Je hebt het misschien al gehoord: er is wat opschudding over het verplicht stellen van een hybride warmtepomp voor huiseigenaren. Maar wat zit hierachter? En waarom maakt iedereen zich zo druk? Dit is wat je moet weten.

-- Advertentie --

1. Een introductie: Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?

Een hybride warmtepomp draait op stroom en houdt je huis lekker warm. Denk aan een soort sidekick voor je cv-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt deze pomp voor de warmte in je huis. Maar op echt koude dagen? Dan heb je nog steeds je oude, vertrouwde cv-ketel nodig. Het mooiste is: met zo’n pomp kan je gasverbruik flink dalen. Maar er zit ook een kanttekening aan; ze zijn behoorlijk dorstig als het op stroom aankomt. Als je echter zonnepanelen hebt, kan dit wel eens een winnende combinatie zijn.

2. Wat wil De Jonge nu precies?

Vanaf 2026 zou jij, als je cv-ketel het begeeft, niet alleen een nieuwe cv moeten aanschaffen maar ook zo’n hybride warmtepomp. Of een andere groene optie. Volgens De Jonge is dit een win-win: het is beter voor het milieu én je portemonnee.

3. Waarom zijn er zorgen?

Hier wordt het interessant. Hoewel De Jonge denkt dat je de kosten van zo’n pomp binnen zeven jaar terug hebt, denkt Vereniging Eigen Huis (VEH) daar anders over. Hun onderzoek toont namelijk aan dat dit voor veel huizen wel 9,5 jaar kan zijn! Daarnaast is er kritiek op de manier waarop deze berekening tot stand is gekomen. En sommigen, zoals directeur Ben Woldring, denken dat overhalen beter werkt dan verplichten. Denk er eens over na: Nederlandse daken liggen al vol met zonnepanelen, en dat is allemaal zonder dwang gebeurd.

4. De hamvraag: Wie gaat dat betalen?

Hoewel er subsidies beschikbaar zijn, maken velen zich zorgen over de betaalbaarheid. Zeker als je net buiten de regeling voor een renteloze lening valt. Er zijn namelijk genoeg mensen die net een beetje te veel verdienen voor die lening, maar niet genoeg om comfortabel zo’n warmtepomp te kopen. VEH pleit dan ook voor een ruimhartigere subsidie.

5. Past een warmtepomp wel bij elk huis?

Niet elke woning is geschikt voor een hybride warmtepomp. Met name oudere, tochtige huizen hebben er minder aan. Maar als jij een goed geïsoleerd huis hebt met zonnepanelen? Dan kan dit wel eens een slimme zet zijn.

De introductie van de hybride warmtepomp brengt veel vragen met zich mee. Het is cruciaal dat we naar alle kanten van het verhaal kijken voordat we grote beslissingen nemen.

-- Advertentie --