Beschuldigingen van economische delicten
Naast de foutieve voorstelling van zijn bedrijf als micro-onderneming, heeft Plasterk volgens Sarolea ook andere fouten gemaakt in de jaarrekeningen. Zo zou hij te laat zijn geweest met het indienen van deze documenten en zouden er andere onvolkomenheden in zijn administratie zijn aangetroffen. Deze fouten kunnen volgens Sarolea leiden tot aanklachten wegens economische delicten. De vraag naar de integriteit van Plasterk wordt daardoor steeds prangender, zeker nu hij in aanmerking komt voor het premierschap.
Patentkwestie veroorzaakt opschudding
Naast de problemen met de jaarrekening speelt er nog een ander issue rondom Plasterk. Volgens NRC hangt hem een schadeclaim boven het hoofd vanwege een controversiële kwestie met een patent op een behandelmethode van kanker. Plasterk zou ten onrechte het alleenrecht op dit patent hebben geclaimd, terwijl de methode mede was bedacht door andere wetenschappers verbonden aan het UMC Amsterdam. Dit patent, dat hij samen met zijn bedrijf aan het Duitse CureVac verkocht, wordt nu opnieuw bekeken in de Verenigde Staten. Als blijkt dat het patent door onvolledige informatie ongeldig is, kan CureVac mogelijk verhaal halen bij Plasterk.
Oud-collega’s uiten woede en teleurstelling
De beschuldigingen hebben tot woedende reacties geleid onder de voormalige collega’s van Plasterk. Hoogleraar medische oncologie Kees Punt noemde Plasterk in NRC een voorbeeld van ‘gebrek aan integriteit’ en stelde voor dat hij een excuusbrief zou schrijven waarin hij toegeeft dat zijn persoonlijk financieel gewin voorrang kreeg boven het maatschappelijk belang. Punt is verontwaardigd dat een potentieel succesvolle kankertherapie mogelijk verloren gaat door Plasterk’s handelen.
Bekijk de persconferentie van Geert Wilders hier:
Plasterk reageert op beschuldigingen
In reactie op de beschuldigingen stelt Plasterk in NRC dat de opmerkingen van Kees Punt ‘onwaar zijn’. Over de fouten in de jaarrekening van zijn bedrijf zegt Plasterk: „Mocht in een jaarrekening onverhoopt een onvolkomenheid zijn geslopen, dan is dat zonder intentie gebeurd. Het bedrijf werkt naar beste weten en laat zich ondersteunen door een gerenommeerd accountantskantoor.”
Wat denk jij van deze kwestie rond Ronald Plasterk? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.