2. “Als je dit niet doet/zegt, dan ga ik bij je weg”
Dergelijke uitspraken, vaak voortkomend uit frustratie, creƫren onveiligheid en kunnen de relatie beschadigen. Visser benadrukt het belang van oplossingsgericht denken. Stel hulpvragen in plaats van ultimatums te stellen om samen een oplossing te vinden.
3. “Je lijkt je vader/moeder wel”
Negatief praten over de familie van je partner of vergelijkingen maken met zijn of haar ouders kan kwetsend zijn en een loyaliteitsconflict veroorzaken. Het is belangrijk om te onthouden dat familie vaak een gevoelig onderwerp is en dat dergelijke opmerkingen de kwetsbaarheid van je partner kunnen vergroten.
4. De woorden ‘altijd’ en ‘nooit’
Generalisaties zoals ‘altijd’ en ‘nooit’ kunnen leiden tot feitendiscussies die afleiden van het eigenlijke probleem. Visser adviseert om nauwkeuriger te communiceren. Gebruik vragen zoals: “Ik heb het gevoel dat je niet luistert, kun je hieraan werken?”
5. “Ja, maar mijn ex…”
Het bespreken van ex-partners kan een gevoelig onderwerp zijn. Visser raadt aan om dit niet groter te maken dan het is en te vermijden om huidige partners met ex-partners te vergelijken. Dit kan kwetsend zijn en draagt niet bij aan de groei van je huidige relatie.
6. “Vertel me alles over die keer/keren dat je vreemdging”
Bij ontrouw is de neiging groot om alles te willen weten, maar deze informatie leidt vaak alleen maar tot meer pijn. Visser stelt voor om je te concentreren op de onderliggende redenen van de ontrouw en samen naar oplossingen te zoeken.
Deze adviezen van Annemieke Visser bieden waardevolle inzichten in hoe we beter kunnen communiceren in onze relaties. Door deze valkuilen in communicatie te vermijden en empathie en begrip te tonen, kunnen we bouwen aan sterkere, gezondere en meer vervullende relaties.
Bron: Relatiespecialist