De broers Rijk en Sam Hofman hebben in hun podcast BROERS een schokkende onthulling gedaan over hun familie. Door de BOOS-aflevering die hun broer Tim Hofman recent maakte over de harde supporterskern van Feyenoord, moesten hun ouders en jongere broer tijdelijk onderduiken. Deze maatregel was nodig om hun veiligheid te waarborgen, vertellen de broers openhartig.
Familie moest onderduiken
De BOOS-aflevering, die in samenwerking met NRC werd gemaakt, legde bloot hoe de harde kern van Feyenoord betrokken is bij antisemitische en homofobe uitingen, doodsbedreigingen en andere bedreigende incidenten. In hun podcast vertellen Rijk en Sam dat de gevolgen van de uitzending hun familie hard hebben geraakt.
“Our ouders en broertje mochten een tijd niet thuiswonen,” onthult Sam in de aflevering. Hoewel er geen directe dreiging was, werd de verhuizing preventief doorgevoerd. “We willen natuurlijk niet zeggen waar ze nu wonen, maar voor hun veiligheid was dit nodig,” legt Rijk uit.
BOOS en NRC brengen schokkende onthullingen
De bewuste aflevering van BOOS schetste een verontrustend beeld van de harde supporterskern van Feyenoord. Onder andere voormalig burgemeester Ahmed Aboutaleb, zijn dochter en leden van de lhbti-supportersgroep Roze Kameraden werden ernstig bedreigd. Bovendien werden clubbestuurders en een Rotterdamse wethouder doelwit van doodsbedreigingen.
In de uitzending kwam naar voren dat bepaalde hooligans ondanks hun betrokkenheid bij bedreigingen en andere incidenten nog steeds welkom zijn in De Kuip. Feyenoord reageerde schriftelijk op de beschuldigingen, maar ging niet in op specifieke incidenten. De club benadrukte dat zij jaarlijks miljoenen euro’s en veel menskracht inzetten voor supportersbeleid en het bevorderen van wederzijds begrip met de harde kern.
– Tekst gaat verder onder het fragment van de uitzending –
Angst binnen de clubleiding
Critici, waaronder Aboutaleb, stellen echter dat angst binnen de leiding van Feyenoord voorkomt dat de club stevige maatregelen durft te nemen. De oud-burgemeester deed in 2022 aangifte tegen een prominent lid van de harde kern, Max V., die dit jaar tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor onder meer bedreigingen.
Daarnaast brachten BOOS en NRC aan het licht dat de club heeft geprobeerd een scheidsrechter te weerhouden van aangifte na een zware mishandeling door twee hooligans tijdens een supporterstoernooi in De Kuip. Deze poging zou zijn gecoördineerd door een medewerker van de afdeling Supporterszaken.
Impact op de familie Hofman
De impact van deze onthullingen op de familie Hofman benadrukt hoe groot de reikwijdte van dergelijke problemen is. De broers maken zich zorgen over de veiligheid van hun dierbaren, maar blijven ook strijdbaar. De uitzending van BOOS legt niet alleen misstanden bloot, maar zet ook druk op de club om verantwoording te nemen voor de acties van haar supporters.
De situatie rond de harde kern van de club blijft voer voor discussie. Hoe zouden zij deze problematiek structureel moeten aanpakken?