Het is inmiddels een van de meest besproken momenten in de recente Nederlandse televisiewereld: de onverwachte breuk tussen RTL en Matthijs van Nieuwkerk. Wat begon als een veelbelovende comeback, eindigde in een publieke rel en een terugtrekking van het lucratieve contract. Veel critici vragen zich nu af: is RTL eigenlijk niet ontsnapt aan een rampscenario?
Een onverwachte ommezwaai voor Matthijs van Nieuwkerk
Matthijs van Nieuwkerk, ooit het boegbeeld van het immens populaire programma De Wereld Draait Door (DWDD), heeft zich de afgelopen tijd opvallend stilgehouden. Waar zijn terugkeer naar de Nederlandse televisie een grootse comeback moest worden, liep het avontuur bij RTL spaak nog voordat het goed en wel was begonnen. Aanleiding? Felle kritiek op zijn vermeende wangedrag op de set van zijn vorige programma en het vermeende gebrek aan zelfreflectie.
De mediastorm begon toen RTL-baas Peter van der Vorst publiekelijk bekendmaakte dat Matthijs weer aan de slag zou gaan. Echter, na ophef vanuit slachtoffers van DWDD en een dreiging van het lekken van belastende informatie, trok Van der Vorst het contract in. In een interview met de Volkskrant verklaarde hij achteraf: “We hadden moeten wachten met het naar buiten brengen. Het nieuws zong toch al rond, maar transparantie is niet altijd de beste keuze.”
Snelle beslissingen en opportunisme
Peter van der Vorst gaf aan dat RTL signalen had ontvangen dat een onderzoek naar de misstanden bij DWDD niet direct over Van Nieuwkerk zou gaan. Dit gaf het groene licht voor de contractondertekening. Maar volgens hem was de keuze om het nieuws vroegtijdig naar buiten te brengen een verkeerde inschatting. “Er waren ook andere partijen die interesse hadden. Uiteindelijk hebben we te snel gehandeld, en dat is een les geweest,” aldus Van der Vorst.
Het lijkt er nu op dat RTL zichzelf mogelijk een nog grotere schade heeft bespaard door de samenwerking te beëindigen voordat deze echt van start ging.
Mediacritici: een ramp afgewend
Mediacriticus Victor Vlam stelt dat RTL aan een regelrechte ramp is ontsnapt door de samenwerking met Van Nieuwkerk stop te zetten. “Wanneer je aan Matthijs denkt, is het eerste beeld dat van een tiran geworden. Dat is funest voor een televisiepersoonlijkheid,” zegt Vlam in de podcast Spot Op van het AD.
Volgens Vlam zou Van Nieuwkerk bovendien een lastige medewerker zijn. “Het is iemand met vliegangst, een hypochonder die niet eens op de snelweg durft te rijden. Dat maakt hem moeilijk om mee samen te werken, zeker als je daar geen miljoenenpubliek voor terugkrijgt.”
Een man met veel ‘gebruiksaanwijzingen’
De reputatie van Van Nieuwkerk lijkt verder te worden geschaad door zijn persoonlijke trekjes. Vlam noemt hem “een man met talloze gekke gewoontes” en vindt het lastig te geloven dat een grote zender hem in de huidige omstandigheden weer een podium zou bieden. “Voor 400.000 kijkers die zich afstemmen op zijn programma? Daar zou ik het niet voor doen.”
Volgens de mediakenner wordt het tijd dat de media het idee van een comeback van Van Nieuwkerk laten varen. “De reputatieschade die hij heeft opgelopen, is niet onterecht. Hij heeft zelf bijgedragen aan de situatie waarin hij nu verkeert.”
Het laatste woord over Matthijs van Nieuwkerk?
Tv-kenner Rob Goossens gelooft dat Van Nieuwkerk nog steeds kans maakt op een comeback, al zou die volgens hem eerder via Omroep MAX kunnen verlopen. “De doelgroep van Omroep MAX is ouder en misschien al vergeten wat er over hem in de Volkskrant stond,” stelt Goossens cynisch.
Ondanks de mediastilte rondom Van Nieuwkerk en het wegvallen van zijn contract bij RTL blijft het onduidelijk of hij ooit nog zijn plek op het hoofdpodium van de Nederlandse televisie zal heroveren.
Denk jij dat Matthijs van Nieuwkerk nog een succesvolle comeback kan maken? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.