Dr. Husain legt verder uit waarom voedingsmiddelen als zoete aardappelen, rijst en soepen beter zijn voor mensen met keelpijn. “Deze voedingsmiddelen zijn beter bij keelpijn omdat ze minder snel verdere irritatie van het ontstoken weefsel veroorzaken,” zegt ze. Dr. Husain voegt eraan toe dat sommige van deze voedingsmiddelen ook kunnen helpen bij het verlichten van keelpijn door hun temperatuur. “Warme soepen en thee kunnen helpen omdat de warmte de keelspieren kan verzachten.”
Omgekeerd merkt Dr. Husain op welk voedsel patiënten moeten vermijden. “Vermijd voedsel met scherpe randen, zoals crackers,” zegt ze. “Scherpe randen kunnen mechanische irritatie veroorzaken.” Maar textuur is niet de enige factor om rekening mee te houden, zegt ze. “Daarnaast kan voedsel met veel kruiden en zuur zure reflux veroorzaken, wat keelpijn kan verergeren maar ook een oorzaak kan zijn van keelpijn.” Daarom is het beter om kruiden te vermijden en te kiezen voor voedsel en dranken met weinig zuur.
Dr. Husain sluit het interview af met een laatste suggestie: “Als uw keelpijn gepaard gaat met verkoudheid en slijm, raad ik u aan zuivel te beperken. Het produceert niet meer slijm, maar combineert met slijm/speeksel en geeft een onaangenaam dik gevoel in de keel,” zegt ze.