Meer mensen getroffen door diabetes
Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen in Nederland prediabetes, een stijging ten opzichte van 1,1 miljoen in 2018. Bovendien zijn er 1,1 miljoen mensen die daadwerkelijk diabetes hebben. “En dat aantal groeit. Iedere week wordt bij bijna duizend mensen diabetes type 2 vastgesteld,” aldus Halbertsma. Kinderartsen signaleren ook steeds vaker dat kinderen en jongeren de ziekte hebben of in de voorfase zitten, wat aangeeft dat dit probleem alle leeftijden treft.
Diabetes-crisis
Volgens Halbertsma bevinden we ons midden in een diabetes-crisis. “Het aantal mensen met een hoog diabetesrisico is alarmerend,” zegt ze. De Maastrichtse studie, die over een periode van tien jaar plaatsvond onder een deel van de Zuid-Limburgse bevolking, toont aan dat binnen acht jaar 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2 ontwikkelt. Dat betekent dat alleen al in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 75 jaar zo’n 200.000 mensen te maken krijgen met deze chronische ziekte.
Hoe herken je diabetes type 2?
Waar diabetes type 1 aangeboren is, ontwikkel je diabetes type 2 vaak later in het leven. Bij diabetes heb je te veel suiker in je bloed, omdat je cellen niet goed reageren op insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat je cellen voldoende suiker uit het bloed halen om als brandstof te gebruiken. Diabetes type 2 kan lang ongemerkt blijven, waardoor er geen duidelijke symptomen zijn. Toch zijn er enkele tekenen waaraan je deze ziekte kunt herkennen:
- Je bent moe
- Je valt af
- Je hebt veel dorst
- Je moet veel plassen
- Je hebt vaak blaasontsteking
- Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
- Bij mannen: vaak ontsteking van de eikel
Het is cruciaal om deze symptomen serieus te nemen. Langdurige hoge bloedsuikers kunnen leiden tot ernstige schade aan je lichaam, zoals verslechtering van je zicht, pijn en tintelingen in je armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in je voeten en slecht genezende wondjes aan je voeten. Raadpleeg een arts als je deze symptomen herkent.
Test je risico op diabetes type 2
Via het Diabetes Fonds kun je eenvoudig testen hoe hoog jouw risico op diabetes type 2 is. Dit kan je helpen om op tijd in te grijpen en de nodige maatregelen te nemen om je gezondheid te beschermen. Mensen zijn zich vaak niet bewust van het risico dat ze lopen. Ze merken lange tijd niets en denken vaak dat ze gezond genoeg eten of “te jong” zijn om diabetes te krijgen.
“Weten dat je risico loopt, dat is cruciaal, ver voordat je de diagnose krijgt. Op tijd erbij zijn betekent de schade nog kunnen beperken en de ziekte mogelijk voorkomen,” benadrukt het fonds.
Leven met diabetes: geen eenvoudige opgave
Het idee dat je “prima kunt leven” met diabetes wordt door het Diabetes Fonds tegengesproken. “Je hebt een grotere kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, uitvallende nieren en oogproblemen,” zegt Halbertsma. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en tijdig in te grijpen.
Wat kun jij doen?
Bewustwording is de eerste stap naar preventie. Test je risico, let op de symptomen en neem actie als je vermoedt dat je in de gevarenzone zit. Het is nooit te vroeg om je gezondheid serieus te nemen en maatregelen te treffen om de risico’s van diabetes type 2 te verminderen.
Heb jij ervaring met prediabetes of diabetes type 2? Deel je verhaal met ons op Facebook en laat een reactie achter!