De klantenservice zal je vragen om de data en tijdstippen bij te houden waarop je bent gebeld door het anonieme nummer. Belangrijk hierbij is dat je een aantal gesprekken moet hebben aangenomen. Je hoeft verder niets te zeggen en kunt direct ophangen. Alleen op deze manier kan de provider de nodige gegevens achterhalen om de anonieme beller op te sporen.
Wat gebeurt er met deze gegevens?
Nadat je de benodigde informatie hebt doorgegeven, neemt jouw provider contact op met de provider van het nummer van de anonieme beller. De eigenaar van dit nummer wordt vervolgens verzocht te stoppen met bellen. Vaak is dit voldoende om de ongewenste telefoontjes te stoppen, omdat de beller weet dat zijn anonimiteit is opgeheven. Helaas is dit niet altijd het geval en kunnen de telefoontjes doorgaan.
Kun je het nummer ook zelf achterhalen?
Het is goed om te weten dat providers de gegevens van de anonieme beller niet vrijgeven aan jou als klant. De exacte procedure kan verschillen per provider, dus het is aan te raden om dit zelf bij je eigen provider na te vragen. Zij kunnen je informeren over de stappen die je kunt ondernemen en welke informatie je nog meer kunt aanleveren om de beller te stoppen.
Erge vormen van stalking
Bij ernstige vormen van stalking is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. De politie onderneemt in eerste instantie zelf geen actie. Het proces werkt als volgt: “Hoewel een melding van een strafbaar feit vaak voldoende kan zijn om verder onderzoek in te stellen, is dat voor stalking niet het geval.
Om stalking te kunnen vervolgen en onderzoek te doen, is altijd een aangifte nodig. Ook verzoekt u daarin de politie om verder onderzoek te doen. Omdat het voor stalking over een specifieke situatie gaat, doet de politie alleen verder onderzoek als u bij de aangifte daar nadrukkelijk om vraagt en u ook na een aantal dagen nog achter uw verzoek om vervolging staat.
Dit wordt ook wel ‘klachte’ genoemd.” Voor meer informatie kun je de website van de politie raadplegen. Bij noodsituaties bel je uiteraard direct 112.
Anonieme bellers zelf blokkeren
Wil je zelf actie ondernemen en anonieme bellers blokkeren? Dat kan! Houd er wel rekening mee dat sommige belangrijke organisaties ook anoniem kunnen bellen. Als je dit toch graag wilt doen, lees dan hieronder hoe je anonieme bellers kunt blokkeren op een iPhone en een Android-toestel:
iPhone
- Ga naar ‘Instellingen’ op je iPhone.
- Selecteer ‘Telefoon’.
- Scroll naar beneden en kies ‘Blokkeer onbekende bellers’.
- Zet de schakelaar om naar de aan-positie.
Android
- Open de Telefoon-app op je Android-toestel.
- Tik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek om het menu te openen.
- Kies ‘Instellingen’.
- Selecteer ‘Gesprekken blokkeren’ of ‘Nummer blokkeren’.
- Schakel ‘Onbekende bellers blokkeren’ in.
Zelf een keer anoniem bellen?
Wil je eenmalig anoniem bellen? Daar is een eenvoudig trucje voor. Door #31# voor het nummer te zetten dat je wilt bellen, wordt jouw nummer niet zichtbaar voor de ontvanger.
Door deze stappen te volgen, kun je anonieme bellers blokkeren en je telefoon weer in alle rust gebruiken. Het is een eenvoudige manier om ongewenste telefoontjes te vermijden en de controle over je telefoon terug te krijgen.
Heb jij nog andere tips of ervaringen met het blokkeren van anonieme bellers? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.