Steeds meer mensen letten op hoe ze hun voedsel bewaren. Dat geldt zeker voor eieren, want daarmee kun je flinke gezondheidsrisico’s vermijden. Veel huishoudens bewaren eieren standaard in de deur van de koelkast. Toch blijkt dit geen goed idee te zijn, zo waarschuwen experts.
De meeste koelkasten hebben in de deur een speciale houder voor eieren. Handig, zou je denken. Toch blijkt dat juist deze plek het minst geschikt is. De temperatuur in de koelkastdeur schommelt namelijk veel vaker. Elke keer dat je de deur opent, warmt deze plek op.
Volgens Jason Webb, managing director van Electronic Temperature Instruments (ETI), moeten eieren juist bij een stabiele temperatuur worden bewaard. “Eieren worden aanbevolen om bij ongeveer 4 °C in de koelkast te worden bewaard om vers en veilig te blijven,” legt hij uit.
Schommelingen verkorten de houdbaarheid
Temperatuurschommelingen versnellen het bederf van eieren. Daarbij neemt het risico op schadelijke bacteriën toe, zoals salmonella. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken. Vooral als de bacterie via de eierschaal in het ei terechtkomt, wordt het gevaarlijk.
Een stabiele temperatuur voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om eieren op een constante koelte te bewaren en niet op een plek waar het telkens opwarmt.
Bewaar eieren in de originele verpakking
British Lion Eggs raadt aan om eieren in hun originele kartonnen doos te laten. Dat heeft meerdere voordelen:
– De doos beschermt tegen stoten.
– Je ziet meteen de houdbaarheidsdatum.
– Geuren en bacteriën van andere voedingsmiddelen blijven buiten.
Eieren hebben kleine poriën. Hierdoor kunnen geurtjes en bacteriën makkelijk binnendringen. Door ze in de doos te bewaren, beperk je dat risico.
Vermijd grote temperatuurverschillen
Behalve de koelkastdeur zijn er nog andere gevaren. Het is belangrijk om eieren niet bloot te stellen aan grote temperatuurverschillen. Laat ze niet eerst in een warme auto liggen en leg ze daarna direct in de koelkast. Of andersom: haal ze niet uit de koelkast en laat ze vervolgens lang in een warme keuken staan.
Dat soort wisselingen kunnen de kwaliteit van de eieren aantasten. Hoe constanter de temperatuur, hoe beter de eieren vers blijven.
Voorkom voedselverspilling
Wereldwijd wordt er elk jaar naar schatting 1,3 miljard ton voedsel verspild. Een deel daarvan bestaat uit eieren die onnodig bederven. Door ze op de juiste manier te bewaren, draag je zelf bij aan minder voedselverspilling.
Met een paar simpele gewoontes kun je dus niet alleen de versheid en veiligheid van je eieren verbeteren, maar ook bewuster omgaan met voedsel.
Kies voor een stabiele plek in de koelkast
Hoewel de deur een handige plek lijkt, kies je beter voor een plank middenin de koelkast. Daar blijft de temperatuur stabiel. Bewaar je eieren altijd in de doos en voorkom onnodige verplaatsingen. Zo geniet je langer van verse eieren en werk je mee aan een duurzamere manier van consumeren.