Getuigen aanrijding Deventer: ‘Motief was eerwraak’

Verschillende getuigen van de aanrijding in de Deventer binnenstad vanochtend vroeg spreken van een eerwraakactie. Een auto reed vol gas in op bezoekers van een dönerzaak. Zeker vier mensen raakten gewond.

Verwrongen stoelen en tafels, overal glasscherven en een verbogen parasol. In de lucht zoemt een drone. De politie brengt de onheilsplek minutieus in kaart. De terrassen waar vanochtend de auto inreed op uitgaanspubliek zijn afgezet met hekken. Zo af en toe loopt een binnenstadbewoner langs de afzetting en maakt hoofdschuddend een foto.

Alles vloog in het rond
Ook een ouder stel dat boven de terrassen woont verschijnt op het balkon, en maakt een video met de telefoon. De vrouw heeft alles zien gebeuren. Ze was wakker geworden van een fikse ruzie en ging kijken. Vervolgens zag ze de auto afstuiven op het terras onder haar balkon.

Alles vloog vervolgens in het rond, stoelen, tafels en er was enorm gegil. Zeker vier, mogelijk vijf mensen raakten gewond. Naar verluidt één iemand ernstig.

Motief
Naar het motief van de ‘terrasrammer’ is het vooralsnog gissen. Maar meerdere mensen noemen eerwraak als mogelijke aanleiding. Een ander wijst naar het Turks consulaat, iets verderop. “Het zal toch niet te maken hebben met de oorlogshandelingen in Noord-Syrië?”

Jacht
Ondertussen jaagt de politie op de dader. Getuigen hebben het over een SUV-achtige auto, waarschijnlijk een Audi. De automobilist is de binnenstad ontkomen via de Korte Bisschopstraat. De politie weet intussen wie het is en vraagt de persoon zich zo snel mogelijk te melden bij een politiebureau.

Inmiddels is de straathoek afgeschermd met een zwart doek over de hekken. De politie wil liever geen pottenkijkers meer om ongestoord te kunnen werken. “Mooie stad, Deventer”, zegt een agent. “Ik was er alleen liever om een andere reden geweest.”