‘Tuig van de richel’ – Limburgse gemeente dreigt azc te sluiten wegens stelende asielzoekers

De Limburgse gemeente Echt is hélémáál klaar met een groep stelende asielzoekers in hun stad(je). Burgemeester Jos Hessels noemt ze ‘tuig van de richel’ en wil zo snel mogelijk van ze af. Het asielzoekerscentrum (azc) dat dertig jaar lang zonder moeite open kon blijven, dreigt nu te worden gesloten.

Het ~7.500 inwoners tellende stadje Echt heeft last van zo’n dertig asielzoekers die voor behoorlijke bedragen van alles en nog wat bij elkaar lopen te jatten. De lokale Scapino verliest zo’n 16.000 euro op jaarbasis alleen al aan diefstal. De lokale supermarkt mag geen toelichting geven van het hoofdkantoor, maar zal vergelijkbare verliezen lijden. In beide gevallen zeggen de filiaalhouders netjes dat dit niet volledig de schuld is van de asielzoekers, al weten ze wel zeker dat zij er een groot deel van de verantwoordelijkheid voor dragen.

Burgemeester Hessels dreigt om die reden nu met het weigeren van een contractverlenging voor het COA over het azc. Hij wil dat het COA met een oplossing komt want zijn gemeente wordt gewoon helemaal kapot geterroriseerd. Hij zegt:

“Een jaar geleden zou dat nog een formaliteit zijn geweest, maar deze situatie kan zo niet doorgaan. Het gaat om een groep minderjarigen, die al dan niet in benevelde toestand voor overlast zorgt.”

Het COA heeft nog geen enkel degelijk antwoord op de problematiek kunnen leveren. Ik denk dan ook dat het vooral bij pappen en nathouden blijft, want overal in Nederland waar asielzoekers voor overlast zorgen, wordt er feitelijk niks aan gedaan. Ze lijken hooguit een ‘Ter Apel-oplossing’ te krijgen en ik denk niet dat de inwoners van Echt daar op zitten te wachten.