Toen mijn dochter van acht laatst naar me toe kwam met de vraag of we dit jaar kerst konden vieren, wist ik even niet wat ik moest zeggen. Als moslim is kerst geen onderdeel van onze tradities, maar het is wel iets wat overal om ons heen gebeurt. Haar enthousiasme en nieuwsgierigheid waren duidelijk, maar tegelijkertijd voelde ik een innerlijke strijd. Hoe kon ik haar wens respecteren zonder mijn eigen overtuigingen te verloochenen?
Mijn dochter groeit op in een omgeving waar kerst een grote rol speelt. Haar school organiseert kerstactiviteiten, haar vriendinnen praten over kerstbomen en cadeaus, en overal hangen lampjes en decoraties. Het is logisch dat ze zich aangetrokken voelt tot die gezelligheid. Toch voelde ik me ongemakkelijk. Voor mij staat kerst symbool voor een andere religie en een andere cultuur, en ik wil haar opvoeden met onze eigen waarden en tradities.
Ik vroeg haar waarom ze kerst wilde vieren. Ze vertelde dat ze het leuk vond hoe iedereen samenkomt, cadeaus uitpakt en plezier maakt. Het ging haar niet eens zozeer om de religieuze kant van kerst, maar om het gevoel van samen zijn. Dat raakte me. Ze wilde niets afwijzen van onze tradities; ze wilde er juist iets aan toevoegen. Maar hoe kon ik dat op een manier doen die voor ons allebei goed voelde?
Mijn eerste instinct was om nee te zeggen. Ik wilde haar duidelijk maken dat we onze eigen vieringen hebben, zoals het Suikerfeest, en dat die net zo waardevol zijn. Maar toen ik er langer over nadacht, realiseerde ik me dat het misschien niet zo zwart-wit hoeft te zijn. Kan ik haar nieuwsgierigheid omarmen zonder mijn eigen overtuigingen los te laten? Dat bleef door mijn hoofd spoken.
Ik besloot om het gesprek met mijn vrouw aan te gaan. We waren het erover eens dat we onze dochter het gevoel wilden geven dat ze haar wensen mag uiten, ook als die afwijken van onze tradities. Toch voelden we allebei een weerstand tegen het idee van een kerstboom in de woonkamer of het organiseren van een kerstdiner. Hoe konden we een balans vinden?
Na lang nadenken stelde mijn vrouw iets voor dat ons allebei geruststelde. Waarom zouden we kerst niet op onze eigen manier benaderen? Geen kerstboom of cadeaus, maar wel een moment van samen zijn en reflectie. We zouden met elkaar koken, praten over wat we dit jaar hebben meegemaakt en wat we hopen voor het volgende jaar. Het klonk als een compromis dat voor ons allemaal kon werken.
Toen ik dit idee met mijn dochter deelde, zag ik haar gezicht oplichten. “Dus we vieren het op onze manier?” vroeg ze. Ik knikte, en haar enthousiasme was aanstekelijk. Voor haar ging het niet om het exacte plaatje van kerst zoals ze dat bij anderen zag, maar om het gevoel van verbinding. Dat stelde me gerust. Misschien hoeft het niet altijd een keuze te zijn tussen ja of nee, maar kun je samen een middenweg vinden.
We hebben afgesproken dat we dit jaar samen de tafel mooi gaan dekken, kaarsjes aansteken en iets lekkers maken. Geen kerstliedjes of commerciële toestanden, maar een moment om stil te staan bij elkaar. Ik merk dat ik me hier goed bij voel. Het laat zien dat ik haar gevoelens respecteer, zonder mezelf te verliezen in iets wat niet bij me past.
Toch blijft er een klein stemmetje in mijn hoofd dat zich afvraagt of dit het begin is van iets groters. Zal ze volgend jaar meer willen? Of zal ze dit moment juist koesteren als iets bijzonders dat alleen wij doen? Ik weet het niet, maar voor nu voelt het als de juiste stap.
Dit proces heeft me laten zien dat opvoeden niet alleen draait om regels en tradities, maar ook om luisteren en openstaan voor nieuwe ideeën. Het heeft me geleerd dat je waarden niet verliest door soms mee te bewegen met wat je kind nodig heeft. Sterker nog, misschien laat je juist zien hoe sterk je waarden zijn door ze op een nieuwe manier te laten gelden.
Hoe ga jij om met tradities die niet direct bij jouw cultuur of overtuigingen passen? Laat het mij weten in de reacties op Facebook.