De knut is sneller dan een mug, geeft ons rode bultjes en is dé verspreider van het blauwtongvirus

Hoewel de mug alom bekend staat als een vervelende lastpost, is er een nog grotere boosdoener op het toneel verschenen: de knut. Dit behendige, bijtgrage insect vormt een ware nachtmerrie voor talloze Nederlandse boeren en hun vee. De reden? De knut is de belangrijkste verspreider van het blauwtongvirus, een ziekte die vooral schapen hard raakt met potentieel verwoestende gevolgen.

-- Advertentie --

Snel, klein en dodelijk

Het verschil tussen een mug en een knut? De knut is kleiner, sneller en voor velen veel irritanter. Voordat je het weet, heeft hij je al gebeten zonder dat je de kans krijgt hem plat te slaan. Schapenboer Ronald Wenneker ondervindt dit aan den lijve. Niet lang geleden verloor hij dagelijks meerdere schapen aan het virus. Hij hoopt nu op een afname van dit tragische aantal.

Wat is de knut?

Met een lengte van 1 tot 4 millimeter lijkt de knut niet bedreigend, maar schijn bedriegt. Deze kleine plaaggeest heeft al duizenden schapen- en rundveebedrijven in Nederland getroffen met het blauwtongvirus. Dit virus, dat jarenlang niet in Nederland voorkwam, heeft al veel vee gedood. Het resultaat? Hoge koorts, ontstekingen en soms zelfs een blauwe tong.

Een wereldwijd fenomeen

Je zou denken dat zo’n klein beestje zich beperkt tot één regio, maar niets is minder waar. Er zijn wereldwijd meer dan 6000 soorten knutten, waarvan 300 verschillende soorten in Nederland. Hoewel niet elke soort steekt, zijn het vooral de vrouwtjes die dit doen om hun eieren te voeden. En ja, sommige soorten kunnen inderdaad virussen verspreiden.

Niet alleen slecht nieuws

Ondanks de vele problemen die de knut veroorzaakt, heeft hij ook zijn voordelen. Bioloog Piet Verdonschot legt uit dat de knut een essentiële rol speelt in de voedselketen, zowel als afbreker van organisch materiaal als voedsel voor andere dieren. Echter, het blijft een uitdaging voor boeren om deze insecten op afstand te houden, met name door hun snelheid en grote aantallen.

Zoektocht naar een oplossing

Met een groeiend aantal meldingen van blauwtong, zoeken experts naar oplossingen. Hoewel het lastig is om knutten buiten te houden, is er hoop in de vorm van een potentieel vaccin. Dit kan de sleutel zijn om de verspreiding van het virus te stoppen en de veehouderij in Nederland te beschermen.

In het kort

De knut, hoewel klein en vaak over het hoofd gezien, is een grote zorg voor Nederlandse boeren vanwege het blauwtongvirus. Ondanks zijn rol in de voedselketen, zijn de negatieve gevolgen van zijn aanwezigheid duidelijk zichtbaar. Het is essentieel dat er oplossingen worden gevonden om deze uitbraak onder controle te krijgen en toekomstige aanvallen te voorkomen.

-- Advertentie --