Deze 7 verwarmingsfouten kosten je veel geld, maar veel mensen maken ze nog steeds…

De herfst komt eraan, en zo ook de vraag: wanneer zet ik de verwarming aan? Er zijn twee soorten mensen: zij die pas de verwarming aanzetten bij vriestemperaturen, en zij die al bij 19°C naar de thermostaat grijpen. Maar is het waar dat een kamer sneller opwarmt als de verwarming op de hoogste stand staat? In dit artikel ontmaskeren we deze en andere misvattingen over het gebruik van de verwarming. Deze fouten kunnen je veel geld kosten, dus lees zeker even door tot het einde!

-- Advertentie --

Misvatting 1: Op stand 5 warmt de verwarming sneller op
Een thermostaat werkt anders dan een kraan. Bij een verwarming regel je niet de verhouding tussen warm en koud water, maar stel je de gewenste kamertemperatuur in. Als die bereikt is, vermindert een klep de waterstroom in de radiator. De temperatuur van het water dat door de radiator stroomt, is niet afhankelijk van de stand van de thermostaat. Dus bij de hoogste stand sluit de klep gewoon later, bijvoorbeeld bij 25°C in plaats van 21°C.

Misvatting 2: De sneeuwvlok voorkomt bevroren leidingen
Deze fout kan duur zijn, vooral als je op wintervakantie gaat en alle thermostaten op de vorstbeschermingsstand zet om energie te besparen. Deze instelling beschermt alleen de radiator zelf. Als de leidingen in de buitenmuur bevriezen, dekt de verzekering de schade niet. Je bent verplicht om voldoende te verwarmen in de winter. Vooral als je langere tijd weg bent, moeten de leidingen en muren niet te veel afkoelen. In appartementsgebouwen worden verwarmingsbuizen gedeeld, waardoor het risico op bevriezing afneemt.

-- Advertentie --

Misvatting 3: Een gelijkmatige temperatuur bespaart energie
Dit is deels waar. Als je alle deuren openhoudt, moet je ervoor zorgen dat de radiatoren op elkaar zijn afgestemd. Anders doet één radiator het werk van de anderen, wat leidt tot hoger energieverbruik. In andere gevallen moet de kamertemperatuur aangepast zijn aan het gebruik. Bijvoorbeeld, 17°C is vaak genoeg voor de slaapkamer, terwijl we het in de badkamer graag warmer hebben. Gesloten deuren helpen om stookkosten te besparen.

Lees verder op de volgende pagina welke 4 verwarmingsfouten je veel geld kosten.

-- Advertentie --
-- Advertentie --