Let op! Deze symptomen kunnen bij vrouwen óók wijzen op een beroerte

Je kent waarschijnlijk wel de meest voorkomende signalen van een beroerte. Een mond die plotseling scheef gaat hangen, moeilijk kunnen praten of een lamme arm kunnen erop wijzen dat er iets mis is. Maar er zijn ook andere symptomen die vaak voorkomen en kunnen duiden op een naderende beroerte. Deze symptomen worden voornamelijk bij vrouwen opgemerkt en komen minder vaak voor bij mannen.

-- Advertentie --

Wat is een beroerte eigenlijk?

Een beroerte is een term die gebruikt wordt voor drie verschillende aandoeningen: een TIA (Transient Ischemic Attack), een herseninfarct en een hersenbloeding. Deze drie soorten beroertes vertonen vergelijkbare symptomen, maar ontstaan op verschillende manieren en hebben verschillende ernstniveaus. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze te maken hebben met de bloedvaten in de hersenen. Deze bloedvaten kunnen (tijdelijk) verstopt, vernauwd of gescheurd raken, wat resulteert in een gebrek aan zuurstof in de hersenen.

3 gangbare symptomen van een beroerte

Bij ongeveer negen op de tien mensen veroorzaakt een beroerte één van deze drie symptomen:

-- Advertentie --
  • Scheve mond: Plotseling hangt de hoek van de mond naar beneden.
  • Verwarde spraak: Iemand die een beroerte heeft, kan ineens verwarde taal uitspreken of moeite hebben met het uitspreken van specifieke woorden.
  • Lamme arm: Bij sommige beroertes treedt krachtsverlies of verlamming van een arm op.

Bij deze symptomen is het cruciaal om onmiddellijk het alarmnummer 112 te bellen. Lees snel verder op de volgende pagina voor symptomen die een stuk minder bekend zijn voor vrouwen.

-- Advertentie --
-- Advertentie --