Mistlampen: Wanneer wel en wanneer niet?

Het is herfst en je weet wat dat betekent: onvoorspelbaar weer en… mist. Nu vraag je jezelf af: “Wanneer mag ik eigenlijk die handige mistlampen aanzetten?” Laten we dat mysterie vandaag eens ontrafelen.

-- Advertentie --

Veelgemaakte fout in de mist

Velen denken bij dichte mist direct aan groot licht, maar helaas, dit werkt averechts! Het felle licht reflecteert in de mist waardoor je zelfs minder ziet. Maar goed nieuws: er zijn speciale helden in je auto, namelijk de mistlampen aan de voorzijde. Deze vrienden zijn ontworpen om net onder de mistbank te schijnen, zodat je beter zicht hebt én beter zichtbaar bent.

Wettelijke criteria: Wanneer mag het?

Laten we een ding rechtzetten: mistlampen zijn geen modieuze accessoires. Ze zijn specifiek bedoeld voor dichte of zeer dichte mist. De officiële regel? Je mag je voorste mistlampen aandoen wanneer het zicht minder dan 200 meter is vanwege mist, sneeuw of hevige regenval.

Mistlampen achter: Extra voorzichtigheid geboden

Voor het achterste mistlicht gelden striktere regels: alleen bij superdichte mist, wanneer het zicht minder dan 50 meter is. Pas op met regen! Omdat het felle licht in de regendruppels kan reflecteren, kan dit achteropkomend verkeer verblinden.

Fikse boete

Denk twee keer na voordat je onnodig je mistlampen aanzet. Een foutje kan je een fikse boete opleveren: €110 voor de voorste mistlampen en maar liefst €160 voor de achterste!

Mistlampen: Verplicht of niet?

Terwijl mistlampen aan de voorkant optioneel zijn, zijn die aan de achterkant verplicht voor auto’s gebouwd na 31 december 1997. Hetzelfde geldt voor aanhangwagens en caravans.

Buurlanden: Hoe doen zij het?

Verrassend genoeg hebben onze buren in België en Duitsland net iets andere regels. In België kunnen auto’s bijvoorbeeld worden geregistreerd voor dagelijks gebruik of als oldtimer. En in Duitsland zijn de regels voor mistlampen voorop wat soepeler en de boetes milder.

Terwijl de herfstbladeren vallen en de mist optrekt, is het essentieel dat we onze mistlampen op het juiste moment en op de juiste manier gebruiken. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor anderen op de weg.

-- Advertentie --