Rente over studieschuld flink omhoog: hoe zit dat met mijn lening?

De veranderingen rondom studieschulden en de rentepercentages die erop worden geheven, hebben de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. Je zult verrast zijn te weten hoe deze verschuivingen invloed kunnen hebben op jou en de generaties na jou. Lees verder en ontdek het volledige verhaal achter deze onthutsende cijfers.

-- Advertentie --

Explosieve groei van studieschuld: hoe zit het?

Studieschulden zijn de afgelopen jaren gestaag toegenomen, al vóór de afschaffing van de basisbeurs. Met de introductie en later afschaffing van het leenstelsel is deze schuld zelfs verdubbeld! In 2015 was de totale schuld nog 12,7 miljard euro, maar nu heeft dit een schokkende piek van 28,2 miljard euro bereikt. Hierdoor zijn studenten nu gemiddeld 17.000 euro schuldig, wat een toename van 5.000 euro betekent sinds de komst van het leenstelsel.

Studeren met schuld: neemt het aantal toe?

Een decennium terug hadden ongeveer 900.000 personen een studieschuld. Dit aantal is inmiddels gestegen naar maar liefst 1,6 miljoen. Hoewel deze stijging indrukwekkend lijkt, wijzen gegevens van het CBS uit dat deze trend aan het stabiliseren is sinds 2021. Met de herintroductie van de basisbeurs dit academisch jaar, is er een kans dat het aantal lenende studenten afneemt, wat hopelijk leidt tot een daling van de totale studieschuld.

Hogere rente, hogere kosten?

Vanaf 1 januari 2024 moet een nieuwe groep terugbetalers rekening houden met een hogere rente. Dit betekent echter niet dat iedereen direct wordt getroffen. De meesten hebben hun rente voor vijf jaar vastgezet en zullen het verschil pas later voelen. Het belangrijkste is te begrijpen hoe deze verandering jou treft: je betaalt je schuld terug op basis van je inkomen, dus niet iedereen zal even zwaar worden getroffen.

Profiteert de overheid van deze rentestijging?

Hoewel de rente op studieleningen niet direct is gekoppeld aan markttarieven, beïnvloeden marktrentetarieven indirect de rente op studieschulden. Omdat de overheid nu meer rente betaalt, doen oud-studenten dat ook. Toch wordt er gesteld dat alles op de lange termijn balanceert; studenten betalen in wezen dezelfde rente als de overheid.

Wat als je je schuld niet volledig kunt aflossen?

Maak je geen zorgen! Na een bepaalde periode (15 of 35 jaar, afhankelijk van het regime) wordt elke resterende schuld kwijtgescholden. Het ministerie van Onderwijs meldt echter dat de meerderheid van de afgestudeerden hun schulden volledig aflost.

Studieschulden kunnen ontmoedigend lijken, maar door je bewust te zijn van de veranderingen en de feiten, kun je beter voorbereid zijn op de toekomst. Blijf geïnformeerd en maak weloverwogen beslissingen over je financiële toekomst.

-- Advertentie --