De relatie tussen suiker en kanker roept tal van vragen op. Velen vragen zich af: “Als ik suiker vermijd, verminder ik dan mijn risico op kanker?” Prof. Ann Smeets, borstkankerchirurg, onthult de realiteit achter deze brandende vragen.
Kanker en schuldgevoelens
“Een kankerdiagnose is vaak geen direct resultaat van jouw acties,” benadrukt prof. Smeets. Er zijn diverse kankersoorten, en het is zelden zo dat er een directe link is tussen specifieke gedragingen en het ontstaan ervan, suikerinname inclusief. Toch is het een feit dat alle cellen, kanker- of niet, suiker nodig hebben om te functioneren.
De geschiedenis van suiker en kanker
Een onderzoek uit de jaren ’20 onthulde dat kankercellen veel suiker verbruiken. Dit leidde tot het wijdverbreide idee dat het vermijden van suikers deze cellen zou ‘uithongeren’. Maar, zoals prof. Smeets opmerkt, als kankercellen geen suiker krijgen, zullen ze energie halen uit vetten en eiwitten. Lees verder op de volgende pagina